2015. december 20., vasárnap

Fabian Lenk: Dr. Dark hihetetlen kalandjai 2. - A rablórobotok nyomában

  Egyszer volt, hol nem volt...A Blogturné Klub két bloggere a következő nyolc napban a mesék birodalmába kalauzol Titeket, s a Betűtészta Kiadó hét új mesekönyvét mutatja be Nektek! Ha a turnéval tartotok, a Kiadó jóvoltából megnyerhetitek Dániel András: A könyv, amibe bement egy óriás című mesekönyvét. Hangolódjunk együtt, mesékkel az Ünnepre! 

Fabian Lenk: Dr. Dark hihetetlen kalandjai 2. - A rablórobotok nyomában 

Miért pont ez? Az első rész megfogott, így megelőlegeztem a második résznek is a bizalmat. 

Fülszöveg: Agyafúrt, távirányítású drónokkal felszerelt rablók egy felbecsülhetetlen értékű gyémántot lopnak el a New York-i Természetrajzi Múzeumból. Egyetlen nyomot sem hagynak: az FBI-nak és a rendőrségnek fel van adva a rejtvény. De Dr. Dark és csapata egyből ott terem, hogy a ravasz betörőket üldözőbe vegye. Akciódús hajtóvadászat veszi kezdetét a nagyvárosban... 



Vélemény: Az első rész nagyon tetszett, így örültem neki, hogy a folytatást is olvashatom. A Dark csapat tagjai változatlanul jelen vannak a regényben, viszont most más arányban jutnak szerephez és egy teljesen más hangulatú ügybe keverednek. Míg az első részben Peru dzsungelében kalandoztak és ősi rejtélyek után kutattak, illetve egy kutatót kellett fellelniük, addig itt egy nagyvárosba, New Yorkba repülnek, hogy a Természetrajzi Múzeumból ellopott nagy értékű gyémánt nyomára bukkanjanak és persze, hogy elkapják a tettest. 

  A regény belső borítóján ugyanúgy látni a Dark kastély alaprajzát, majd a következő oldalakon a szereplőket, akiket az első részben már meg lehetett ismerni, de ha a gyerkőc esetleg elfelejtette, hogy ki kicsoda, főleg, ha később jut a második részhez, akkor hamar fel tud zárkózni. A kivitelezés (kemény borító, fényes papír, szép, vicces és színes rajzok) még mindig nagyon kellemessé teszi az olvasást. El tudnám képzelni ezt a sorozatot animációs mesesorozatként valamelyik csatornán, annyira jól sikerültek a rajzok. 

Mivel a szereplők bemutatása már megtörtént az első részben, itt rögtön lehetett kezdeni egy akciójelenettel. Két kis kolibri repül be a New York-i Természetrajzi Múzeumba, leszerelik az őrt, majd kiiktatják a biztonsági rendszert, így kényelmesen, minden akadály nélkül el tudják emelni a gyémántot. Az olvasó tudja, hogy ezek a kis kolibrik drónok, amiket másik két egyén irányít egy nem messze parkoló autóból. Arnie és Barnie, a két rabló szintén nem emberek, hanem mesterséges intelligenciával rendelkező robotok, így még bonyolultabb elkapni a tettest. A robotok hiába gonoszak és megszegték a törvényt, valójában a megalkotójukat kell megtalálni és őt kellene felelősségre vonni. Mivel a drónok és maguk a robotok sem hagynak maguk után nyomot, nekik nincs DNS-ük, amit a helyszínen hátra hagyhattak volna, szóval se ujjlenyomat, se egy elhullajtott hajszál, semmi. Az FBI is teljesen tanácstalan az ügyben, ők nem tudják, hogy drónok és robotok vannak a háttérben, így a múzeum igazgatónője, Violetta Blink felkeresi Dr. Darkot és csapatát, hogy keressék meg a tetteseket és a gyémántot. 

  Míg Dr. Darkék elindulnak New Yorkba, újabb rablások történnek, amit szintén a két jómadár Arnie és Barnie követnek el, később már a tulajdonosukat, a Főnököt is látjuk, megismerjük, aki újabb rablásra készül. Amikor azonban a híradóban meglátja, hogy a híres festő, Picasso művei a városban lesznek egy vendégkiállításon, megváltoztatja a tervét és a festményeket veszi célba. Dr. Darkék hamar rájönnek a turpisságra, hogy a kolibrik drónok voltak, de azt még ők sem tudják, hogy akik irányították őket, azok szintén robotok. A drónok viszont jó nyomot adnak, hiszen ezek még nem annyira elterjedt eszközök és megalkotásukhoz is nagy szakértelem kell, így a csapat elindul, hogy fellelje az alkotót. New Yorkból sajnos keveset látni a regényben, jóformán csak a szállodát, meglepő módon az író inkább a kínai negyedre helyezte a hangsúlyt. Lassan már mindenki gyanúsítottá válik, még maga a múzeum igazgtónője, Violetta Blink is, aki nagyon szereti az ékszereket.

Érdekes, humoros, kalandos és izgalmas volt ez a rész is, nagyon igényes rajzokkal teletűzdelve, egyszerű nyelvezettel és rengeteg modernitással. A nyomozás szál a maga módján egész jó volt, bár amilyen kibogozhatatlannak tűnt az elején, annyira egyszerűen oldódott meg az ügy, így most éreztem, hogy a könyv rövidsége a nyomozás szál rovására ment. Én jobban megdolgoztattam volna a csapatot az író helyében, még tettem volna bele csavarokat. De ez egy gyerekeknek szóló krimi és nem csak a nyomozáson van a hangsúly. 

  A karaktereket változatlanul szerettem, viszont a kis Tinnie-t hiányoltam. Ezúttal nem vitték el magukkal New Yorkba és nem is csempészte be a hátizsákjába valamelyik iker. Rob viszont megint nagyot alkotott a gumimacijaival és a rap, illetve hip hop zene iránti rajongásával, Dr. Darkkal volt is emiatt pár vicces párbeszédük. Leandro többet szerepelt az első részben, most viszont az ikerpár lány tagja, Luna jutott nagyobb szerephez, most ő bontakoztatta ki nyomozói képességeit. Ami nagyon tetszett még, hogy a gonoszokon érezni, hogy rosszak és rosszat tesznek, de közben az a mesékre jellemző béna és vicces gonoszság van bennük. Szegény robotok, Arnie és Barnie nem tehettek róla, hogy mit kell tenniük és hogy ilyen butának alkották meg őket. Barnie ráadásul szerelmes volt egy robotlányba, így még inkább sajnálni lehetett. Szegényke csak valami szép ékszert akart adni a lányrobotnak, de azt nem mérte fel, hogy valójában rossz úton próbálja ezt megszerezni. Ami még kimondottan tetszett, az az FBI és a Dark csapat közti konfliktus és hatalmi harc. Ahol az FBI ott van, mindenki tapasztalhatta filmekből, könyvekből, sorozatokból, hogy ott tuti lemegy verbálisan a "kinek mi a hatásköre és illetékessége" viadal. Az ilyen apróságok teszik igazán krimivé a regényt, még úgy is, hogy a gyermeknek szól és az ő szintjükön mozog. Ha lesznek gyerekeim, tuti, hogy a Dark csapattal fogom őket rászoktatni a krimire.  
_____________________________________________________________________________________
Történet: 6/5 pontból
Kedvenc: Rob, Tinnie
Tetszett: a rajzok, a modern technika, a nyomozás
Nem tetszett: lehetne egy kicsit hosszabb is
Fordította: Fodor Zsuzsanna
Illusztrálta: Alexander von Knorre
Oldalszám: 138 oldal
Kiadó: Betűtészta Kiadó
____________________________________________________________________________________
Nyereményjáték 

  A mesék és mesekönyvek világában, a történet mellett fontos szerepet kap a képi megjelenítés is. De kik is a leghíresebb mesealkotók, akiknek meséivel találkozhatunk a filmeken? Minden állomáson találtok egy kis ismertetőt egy-egy magyar vagy külföldi mesealkotóról. A feladatotok kitalálni, kiről is lehet szó, a nevet pedig beírni a rafflecopter megfelelő sorába!
7. állomás 
1911-ben született rajzfilmkészítő, producer, aki társával, William Hannával, 1957-ben alapította meg stúdióját. A párosnak olyan meséket köszönhetünk, mint a Frédi és Béni, vagy a Maci Laci.

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

 a Rafflecopter giveaway
 ____________________________________________________________________________________
 További állomások 

12.15. - Könyvszeret (Válassz foglalkozást!) 
12.15. - Szembetűnő (Papírbabák) 
12.16. - Könyvszeretet (Dr. Dark hihetetlen kalandjai 1.) 
12.17. - Szembetűnő (Valamicsoda) 
12.18. - Könyvszeretet (A varázslatos Circus Mirandus) 
12.19. - Szembetűnő (A könyv, amibe bement egy óriás) 
12.20. - Könyvszeretet (Dr. Dark hihetetlen kalandjai 2.) 
12.21. - Szembetűnő (A varázslatos Circus Mirandus)
12.22. - Könyvszeretet (A könyv, amibe bement egy óriás)
_____________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...