2013. december 4., szerda

Susan Ee: Angelfall - Angyalok bukása

  A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából előreláthatólag december 15-én megjelenik Susan Ee: Angelfall - Angyalok bukása című könyve. 2013. november 26-tól 10 állomáson keresztül tart a blogturné, mely során olvashattok a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, szokás szerint nyerhettek is!

Susan Ee: Angelfall - Angyalok bukása

Miért pont ez? Az vesse rám az első követ, aki egy mutatós borító miatt nem csábult még el. :) A borító mellett még a fülszöveg és az angyal szó is rásegített az érzésre, hogy kell ez a könyv.

Fülszöveg: Hat hete már, hogy az apokalipszis angyalai alászálltak, és elpusztították a modern világot. Nappal az utcai bandáké a hatalom, de az éjszakákat a rettegés és a babona uralja. Mikor az angyalsereg harcosai tovaszállva magukkal ragadnak egy gyámoltalan kislányt, annak tizenhét éves nővére, Penryn bármit megtenne, hogy visszaszerezze a húgát. 
  Bármit. Ha kell, akár arra is hajlandó, hogy alkut kössön egy ellenséges angyallal.
  Raffe félelmetes harcos, de most legyőzötten, szárnyaitól megfosztva, haldokolva hever a földön. Korszakokon átívelő háborúkban vívott győztes csatákat, most pedig egy éhezéstől legyengült tinilány kell, hogy megmentse az életét.
 Miközben átvágnak a sötétségbe és káoszba merült Észak-Kalifornián, csak egymásra támaszkodhatnak a túlélés érdekében. Kénytelenek együtt megtenni az utat, hogy eljussanak San Franciscóba, az angyalok erődítményébe, ahol a lány mindent kockára tesz, hogy megmentse a húgát, az angyal pedig kénytelen legnagyobb ellenségeinek könyörületességére bízni magát, hogy újra ép és egész legyen.

Vélemény: Kényelmesen bevackoltam magam az olvasófotelembe, pokrócba bugyoláltam magam, egyik kezemben fogtam az olvasót, a másikban pedig egy bögre forró kávét és rákészültem, hogy az elkövetkezendő egy-két órában egy lightos angyalsztorival fogom elütni az időt. Persze. Csak azt hittem. Ez minden volt, csak nem lightos. A kávém meg kihűlt. 

  A YA könyvek, főleg az angyalosak hozzászoktattak a kissé habos-babos világokhoz és a happy endhez, így igencsak meglepődtem, amikor már az első pár oldalon megindult a hentelés. Ez a könyv kész horror volt és emellett izgalmas is. Figyelmezettek, hogy ne egyek közben és örültem neki, hogy hallgattam rájuk, mert a kaja valahogy nem esett volna jól, amikor az összefércelt testekről vagy kannibalizmusról olvasok. A könyv az idei év pozitív csalódása volt számomra. Végre egy olyan YA könyvet fogtam a kezembe, ami erősen elgondolkodtatott és megrázott. Nem azért, mert dráma, vagy mert olyan nagy szerelem van benne, hogy az agyamat eldobom tőle, nem is azért, mert az írónő olyan szépen csűrte-csavarta a mondatokat, hogy megkönnyeztem, hanem mert volt mondanivalója.

  A világ ízig-vérig posztapokaliptikus. Elhagyatott házak, betört ablakok, mocsok az utcákon, szemétben megbújó emberek, pusztulás és romlás, éhezés és szegénység, a bűn természetessége, mindez jellemző volt a világra. A könyv hangulata kellően komor és borzongató volt, néha még sci-fibe is átment. Imádtam ezt a borzongást! 

  A szokásos jó angyalképet felrúgta az írónő és helyette megmutatta, hogy mi van, ha az angyalok mégsem eredendően jók? Mi van, ha pusztításra teremtették őket? Mi van, ha érzés nélküli lények, akik csak utasításokat követnek? Mi van, ha Isten magára hagyja őket és harcolni kezdenek a hatalomért? Mi van, ha ezt nálunk, a Földön teszik? Mi, apró kis porszemek, ugyan mit tudnánk ezzel kezdeni? Mindenkinek lehet egy-két tippje. Gondolom, nem is kell részleteznem, hogy elég rendesen betojnánk és szaladnánk össze-vissza, mint egy fejetlen csirke. Az élelmesebbje menekülni, a bátrabb és kétségbeesettebb pedig ölni, lopni és rabolni kezdene. A hülyéje pedig megpróbálná elkergetni az angyalokat és harcba szállni velük. A megfontolt hülye (vagy bölcs?) pedig katonákat gyűjtene maga köré és megszervezné az ellenállást. Nagyon sok ember maximálisan kihasználná a káoszt, hogy embertársai felett hatalomhoz jusson. Mindegyik reakcióra volt példa a könyvben és ettől lett annyira jól kidolgozott a világ.

  Az angyalok mit sem törődnének velünk a harcok során. Elhessegetnének minket, mint a bosszantó legyeket. A csinosabb emberlányok viszont kellenének nekik, nem véletlenül szól annyi történet a nefilimekről. Vannak fiktív angyal-szerelmeim (melyik angyalrajongónak ne lenne), de ezekből az angyalokból köszi, nem kérnék. Ez volt az első alkalom, hogy elgondolkoztam rajta, kellenek-e nekem egyáltalán angyalok a fiktív listámra, de aztán Raffe meggyőzött, hogy érdemes azért egyet-kettőt a listán hagyni.

  Raffe nem angyal mivolta miatt lett a kedvenc a könyvben, hanem a története és a karaktere miatt. Őt nem az határozta meg, hogy "azért került bele a könyvbe, mert a főhősnőnek valami lény után kell végigsápítoznia a könyvet", hanem a saját története és karaktere. A könyv és főleg Raffe akkor is érdekes maradt volna számomra, ha nincs Penryn és a köztük lévő apró szikra. Raffe nem tisztán jó vagy gonosz, hanem egy olyan angyal, aki próbál egyensúlyozni a kettő között. Törődő, de nem áldozza fel mindenét a másikért. Saját maga is fontos és elsősorban a saját céljait akarja elérni, de közben nem gázol át mindenkin és mindenen. Nagyon sokáig az emberekkel voltam és még vagyok is, de közben Raffe-nak is szurkolni kezdtem, hogy az angyalok háborúja számára előnyösen alakuljon. 

  Nagyon bírom az olyan karaktereket, akiket nagyon leharcolt az élet, mégis összeszedik magukat és azon vannak, hogy elégedettek legyenek az életükkel. Nem feltétlenül boldogok, csak elégedettek. Ez pont elég. Egy igazi ember így működik, az élet kemény, állandó harc, amiből fel kell tudni állni. Raffe és Penryn karaktere, sőt Penryn családja is ilyen. Pont emiatt zártam a szívembe a történetüket.

  A "szerelmi szál", ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről, azért vált különlegesség, mert nem instant módon alakult ki. Két megtépázott karakter találkozott össze, akiknek annyira szükségük van a szeretetre, mint egy korty vízre. Akik borzasztóan magányosak, akik nem is mernek arra gondolni, hogy szerelmet kaphatnak és adhatnak, amikor itt a világvége. Egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy szerelmesek legyenek, mert más dolgok sokkal fontosabbak az életükben. Penrynnek ott van az elrabolt, mozgássérült húga és az elmeháborodott anyja, akitől elszakadt és akiket meg kell mentenie minden áron, Raffe-nak pedig ott van a saját küldetése. Mindkét karakter ezt tartja szem előtt, hiszen ez a logikus, az érzelmek nem megengedettek. Mégis olyan szépen alakul ki köztük a ragaszkodás érzése, hogy irigyelni kezdtem őket. 

  A megrázó és komor hangulat ellenére nagyon szerettem ebben a világban lenni és vissza akarok menni, hogy megtudjam, ki győz. Az angyalok vagy az emberek? Raffe vagy a gonoszok? A szív vagy az ész?
_______________________________________________________________________________________________
Történet: 6/5 
Karakterek: 5/5
Kedvenc: Raffe
Tetszett: a morbid világ, a horroros beütés, a főhősök kapcsolata, a posztapokaliptikus világ
Nem tetszett: Penryn, amikor kibukott belőle a tinilány.
Fordító: AncsaT
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 344 oldal
Várható megjelenés: 2013. december 15.
_______________________________________________________________________________________________
Blogturné extra
A Szilícium-völgy

  A könyvben nagy jelentősége van a helynek. A Szilícium-völgy egyet jelent a legmodernebb technológiával, így kiváló helyválasztás volt a regényben. Az írónő nem is tudott volna jobbat választani, hogy érzékeltesse, az angyalok támadása után mennyire lepusztult a világ és mennyire barbárokká váltak az emberek. Talpuk alatt a legmodernebb számítógép alkatrészek és okostelefonok ropognak, a technika mit sem jelent, ha jön az apokalipszis.  

  A Szilícium-völgy (Silicon Valley) Kalifornia államban, a San Francisco-öböl déli részén helyezkedik el. Nevét az ott gyártott szilíciumalapú chipekről kapta, amelyek hatalmas jelentőséggel bírnak a modern technológia területén. Az elnevezést a 70-es évektől használjuk. Az ott feltalált és csúcstechnológiásra fejlesztett eszközök nagyban befolyásolják az ipart és a mindennapi életünket is (pl. személyi számítógép, integrált áramkör). 

  Az USA harmadik legnagyobb információs technológiai központja. Nagyon sok világhíres cég (pl. Adobe, Apple, Cisco, HP, Facebook, Google, Yahoo!, Apple, eBay, Intel) képviselteti magát a Szilícium-völgyben, ennek köszönhetően rengeteg magasan képzett mérnök, tudós és szakember él a területen. A Stanford Egyetem is itt található. Az itt folyó munkának köszönhetjük, hogy jobbnál jobb kütyük könnyítik meg az életünket.
________________________________________________________________________________________________

Nyereményjáték

Ha szeretnétek megnyerni az Angelfall - Angyalok bukása könyvek egyikét, akkor nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy az egyes blogokon található idézeteket, melyik ismert angyalfiú mondhatta. 

"- Amikor eljutnak hozzám a gondolataid, legtöbbször éppen azt szeretnéd, hogy elmenjek tőled." 

a Rafflecopter giveaway
___________________________________________________________________________________________
Nézz be a többi állomásra is!

11/26 Angelika blogja - Filmes jogok
11/27 Always Love a Wild Book - Interjú
11/28 MFKata gondolatai - Az arkangyalok
11/29 Deszy könyvajánlója - Borítómánia
11/30 Dreamworld - Kedvcsináló idézetek
12/01 Kelly & Lupi olvas - Álomcast
12/02 Nem harap a...
12/03 Insane life - Fanartok
12/04 Könyvszeretet - Szilícium-völgy
12/05 Függővég - Interjú az írónővel
_______________________________________________________________________________________________ 

10 megjegyzés:

  1. Eddig az összes angyalfiú nevét kitaláltam. (Egyben nem voltam biztos) De ez kifogott rajtam XD

    VálaszTörlés
  2. Hárman! Pedig tuti olvastam már, mert nagyon ismerős. :)

    VálaszTörlés
  3. Nem tudom, hogy esetleg kaphatunk-e egy kis segítséget? Elvégre nem sokára karácsony van! :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem sem sikerült! :D Eddig az összes megvan! :(

    VálaszTörlés
  5. Szintén csak találgatni tudok

    VálaszTörlés
  6. Segítek egy kicsit, mert úgy látszik, hogy jól feladtam a leckét. :)

    A híres-neves angyal olyan könyvsorozat szereplője, aminek most jelent meg a harmadik része. A Kiadó könyvei közül pár részt vesz a Blogturnén is. Ráadásul az egyik kedvenc angyalos sorozatom és írtam már két részéről bejegyzést. Nincs sok ilyen, szóval hamar meg fogjátok találni.

    Ja és ismerősen cseng valakinek az, hogy dodrans? :)

    VálaszTörlés

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...