2014. március 7., péntek

John Steinbeck - Lement a hold


  A Blogturné Klub ezúttal egy híres-neves amerikai íróra szeretné felhívni a figyelmeteket, aki nálunk kevésbé emlegetett író, viszont Amerikában nagyon sokszor hivatkoznak a munkásságára. John Steinbeck 112 éve február 27-én született, hogy ezt "megünnepeljük", bemutatjuk nektek a Könyvmolyképző Kiadónál hamarosan megjelenő Lement a hold című művét. A turné minden állomásán február 27. és április 4. között találkozhattok még egyéb érdekességekkel is a szokásos vélemények után. Tarts velünk!




John Steinbeck - Lement a hold

Miért pont ez? Egyszer rábukkantam egy cikkre, amely arról szólt, hogy az amerikai műsorvezetőnő, Oprah milyen olvasmányokat ajánl. Az egyik kedvenc olvasmánya Steinbecktől az Édentől keletre című könyv volt és olyan sokat áradoztak róla mások is, hogy érdekelni kezdett a mű. Steinbeck nekem is az egyik kedvenc íróm lett, így nem volt kérdéses, hogy ez a műve is a kezembe fog kerülni.

Fülszöveg: "A hold akkor megy le, amikor a hajnali derengés még nem látható, de már közeleg megállíthatatlanul, mint a végzet."
  Steinbeck Lement a hold című kisregénye a norvégiai fasizmus éjét rajzolja meg, balladisztikus tömörséggel. Az 1942-ben kiadott kis remekművet a háború alatt titokban terjesztették, kézről kézre adták a terror legsötétebb óráiban. 

Vélemény: A pár óra alatt elolvasható kisregény más jellegű, mint amit eddig Steinbecktől olvastam, de mindegyik műve megérint. Steinbeck nagyon jó megfigyelő lehetett életében, mert a ranglétra magasabb fokán álló emberektől, egészen a legegyszerűbb emberekig, minden típusról életszerűen és hatásosan tudott írni. Ráadásul az érzelmeket is úgy tudja átadni, hogy észre sem veszed. Ő nem az a típusú író, aki leírja, hogy mit éreznek a karakterek, hogyan néznek ki, hanem mindent a párbeszédeken és a karakterek viselkedésén keresztül közvetít feléd. Épp ettől tartom zseniális írónak és mondhatnám azt is, hogy nem érdekel, hogy mi a témája a műveinek, egyszerűen csak olvasni tudjam. Bár a témák is mindig érdekelnek, de nála nem a történet lényeges. Kezdő íróknak kötelezővé tenném, hogy tanulmányozzák az író stílusát.

  Steinbeck műveiben legyen szó akármilyen rangú szereplőkről, mindig az univerzális emberi érzelmek játsszák a főszerepet, nem pedig a karakterek. Hiába említi meg, hogy xy ilyen befolyásos, meg olyan befolyásos, a regényei végére eltűnnek a társadalmi szakadékok és egyformán csupaszon állnak előtted a szereplők. Szinte minden művének ez a mondanivalója: teljesen mindegy honnan jöttél és ki vagy, ember vagy és érzéseid vannak, ezáltal mindenki egyenlő. Ha érzelmekről van szó, még akkor is ugyanolyan vagy, mint a többi ember, ha hatalmad vagy befolyásod van.

  A művei többségében valamilyen negatív érzelem az, ami letaglóz. A regényeiben van egyfajta ködös szomorúság, ami megérint és egy darabig nem tudod magadról levakarni, mégis van benne szépség. A Lement a hold is ilyen, eleve már a témája miatt is. Háború dúl és az egyik nép leigázza a másikat. Steinbeck egy kis falun keresztül mutatja be a régen annyira gyakori történelmi eseményt, csak pár szereplő van, ezzel is fokozza a drámai hangulatot.

  A szereplők egyszerű emberek, bár vannak közöttük magasabb katonai rangú szereplők és egy polgármester is, illetve annak közeli barátja, egy orvos. A rangbeli különbségek hamar eltűnnek és az író ezzel is érzékelteti, hogy gyakran olyan emberek jutnak hatalomhoz, akikben semmi különösebb sincs, sőt! Egyszerűen csak jókor voltak jó helyen vagy olyan embernél tepertek.

  A központi téma a leigázás és az, hogy hogyan dolgozzák fel ezt az eseményt a legyőzöttek és a győztesek. Sokszor már komikus, hogy mennyire átfordul a kocka, de egyben tragikus is, hogy az erős győztesek "öröme" milyen hamar vált át pokollá. A könyv végére már senki sem tudja, hogy ki vesztett és ki nyert, főleg, hogy mit nyert?

  Minden nap leigáz minket valaki, de különbség van aközött, hogy leigáz egy magasabb rangú a munkahelyeden, leigáz a párod egy vita alkalmával, leigáz a gyereked egy hisztis jelenetnél vagy leigáz egy vadidegen ember, egy vadidegen nép. Míg az előbbieket tudomásul veszed és meghajolsz előttük, az utóbbinál fellázadsz. Erre nagyon jó példa a könyvben szereplő szakácsnő, akinek egy szava nem volt sosem, míg a város polgármestere volt a főnöke, de abban a pillanatban, hogy egy másik nép leigázta őket és egy idegen ember adta neki a parancsokat, rögtön fellázadt.

  Érdemes Steinbeck műveit olvasni. Szépen ír, a művei nagyon megérintik az embert, ráadásul hihetetlenül jó a karakterábrázolásban, így a kezdő íróknak tanácsos ezt a trükköt ellesni. Steinbeck sok emberre hatással volt, még a mai napig is feldolgozzák az alkotásait, játsszák a műveiből készült színdarabokat és nagyon sokat utalnak rá, főleg a hazájában, ahol létrehozták az író tiszteletére a Nemzeti Steinbeck Központot. 
________________________________________________________________________________________________
Történet: 5/5 
Karakterek: 6/5
Kedvenc: az összes karakter
Tetszett: a regény mondanivalója, a karakterek
Nem tetszett: -
Fordító: Vas István
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: ???
Várható megjelenés: 2014. tavasz?
________________________________________________________________________________________________
                 Nyereményjáték

 Ahhoz, hogy megnyerd a hamarosan megjelenő Lement a hold című könyv egyikét a három közül, nincs más dolgod, mint lájkolni a kért oldalakat és megválaszolni a kérdést.

Ki volt Steinbeck Egerek és emberek című művében a "nehézfejű óriás"?

A válasz egy-egy betűjét megtalálod az állomások bejegyzéseiben elrejtve.

A Kiadó csak Magyarország területére postáz!

a Rafflecopter giveaway
_______________________________________________________________________________________________
       Kukkants be a többi állomásra is!

03/07 Könyvszeretet
03/14 Bookheaven
03/21 Roni olvas
03/28 Bibliotecha Fummie
04/04 Kelly&Lupi olvas 
______________________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...