2014. április 15., kedd

Niall Leonard - Zúzógép (Crusher #1)

   A Maxim Könyvkiadó igazi meglepetést jelentet meg a Könyvfesztiválra! A Zúzógép egy izgalmas nyomozásba kalauzol, ahol a főhősnek a saját becsületét kell igazolnia. Végre egy történet, amit a srácok is imádni fognak! Sok érdekességet megtudhatsz a könyvről, ha követed a turné állomásait, valamint három példányt is kisorsolunk a könyvből a Kiadó jóvoltából!

Niall Leonard - Zúzógép

Miért pont ez? Ezt a könyvet is már korábban kiszúrtam magamnak (a borító és a fülszöveg rabul ejtett) és rajta volt az angol várólistámon. Szeretem a krimiket, az ifjúsági regényeket és a fiú főhősöket is, ez a könyv pedig egyesíti magában ezt a három kritériumot. 

Fülszöveg: A nap, amikor Finn Maguire felfedezi az apja holttestét, addigi sivár élete a feje tetejére áll. A gyilkosság első számú gyanúsítottjaként Finnek versenyt kell futnia az idővel, hogy tisztázza magát és kiderítse, ki gyűlölte az apját annyira, hogy megölje. Miközben felforgatja a brutális és mocskos londoni alvilágot a keresett válaszokért, Finnek egyre több sötét családi titokkal és veszéllyel kell szembenéznie. Meg kell tanulnia, hogy azoktól az emberektől számíthat a legnagyobb pofonokra, akikben leginkább megbízott...
  A szürke ötven árnyalat szerzőjének férje, Niall Leonard a tizenéveseknek írta a krimisorozatot. A regény a sorozat első része. 

Vélemény: Még a mai napig is hiányolom a fiúknak vagy fiúkról szóló ifjúsági regényeket, így örülök neki, ha a kezembe akad egy. A fiúk egészen másképp gondolkodnak, így az ő szemszögükből nézve egészen más lehet egy sztori, lendületesebb, lényegre törőbb. Más dolgokon van a hangsúly, lazábbak és a legfőbb pozitívum, hogy nem nyavalyognak. Legalábbis azokban a regényekben nem, amiket férfiak írtak. A Zúzógép is ilyen: egy férfi tollából (laptopjából?) született meg és egy vagány srácról szól, akivel élvezetes volt végigpörögni az eseményeket a londoni alvilágban.

  Finn egy vagány, gyors észjárású srác, aki tanult bokszolni is, megjárta a tinilét minden poklát, viszont nem tud rendesen olvasni, diszlexiás, nincs önbizalma és hát küzd a pattanásokkal is. Össze-vissza lébecol és ide-oda csapódik az életben, sodródik az árral, még azt se keresi, hogy hol van a helye a világban. Egy lepukkant házban lakik, a lecsúszott volt színész mostohaapjával és egy lepukkant helyen dolgozik. Semmi célja sincs, egészen addig, míg rá nem kényszeríti az élet, hogy összeszedje magát. Egyik nap holtan találja az apját, aki regényt készült írni a londoni alvilág fejéről, Góréról. Finn gyanítja, hogy az apját az alvilág emberei tették el láb alól, de sajnos a rendőrség nem ért vele egyet. Mindenáron őt akarják bemocskolni, ő lesz az első számú gyanúsított. 

  Mivel a zsaruk fafejűek és nem látnak az orruknál tovább, Finn elhatározza, hogy saját maga fogja kinyomozni az ügyet, így legalább leszállnak róla és tisztára tudja magát mosni. Hogy utána mi a terve? Lövése sincs. Nincs már senkije, pénze sincs, a számlák viszont jönnek, hitelt is örökölt és valahogy az apját is el kéne temetnie, de ahhoz, hogy össze tudja szedni a gondolatait és normálisan le tudja rendezni a hétköznapi felnőttléttel járó gondokat, meg kéne találnia a gyilkost.

  Szerettem ezt a könyvet, bár az elején elég döcögősen alakult a kapcsolatunk. Imádtam Finn karakterét és a dumáját, nagyon sokszor hangosan felnevettem a beszólásain vagy a gondolatmenetén. Szeretem a vagány és laza stílusú srácokat, akiknek még jó is a szövege. Nagyon hamar elkaptam a hangulatot és Finn tempóját, a regény olvastatta is magát. De a jóból is megárt a sok elvén egy idő után várni kezdtem, hogy a nyomozásból legyen valami. Élveztem Finn fejében lenni és figyelni őt, hogy mit téblábol össze-vissza, jó volt vele "ismerkedni", de már vártam, hogy valami történjen is.

  A regény második fele viszont teljesen levett a lábamról. A nyomozás beindult, pörögni kezdtek az események, előkerültek új szereplők, összekuszálódtak szálak és lassan már azt se tudtam, hogy ki a tettes, pedig addig biztos voltam benne, mint ahogy Finn is. Már senkiben se lehetett megbízni. Volt verekedés, lövöldözés, egyre komolyabbnak tűnt az ügy és olyan pofon lett a vége, amit nem vártam volna. 

  A nyomozás szál nem a klasszikus értelemben alakult. Finn nem helyszínelt, a zsaruk munkája is többnyire csak abban merült ki, hogy Finnt szekálták, de mégis nagyon élvezetes volt együtt gondolkodni a főhőssel. Úgy tűnt a regény elején, hogy Finn még a mostohaapja halálát sem tudja kellőképpen komolyan venni, csak gyorsan le akarja tudni az egész ügyet, de lassan rájött és megtanulta, hogy ezt már nem lehet félvállról venni. Itt az ideje, hogy összeszedje magát, mert komolyabb bajba is kerülhet, akár meg is halhat. 

  A londoni alvilág és még a zsaruk karaktereit is nagyon szerettem. A Góré tényleg félelmetesre sikerült, nem habozott egy percig sem, ha gyilkolásról volt szó, viszont egy köszönömöt is képes volt kinyögni, hogyha segítséget kapott. Nem is tudom, hogy melyik félelmetesebb: tartozni az alvilágnak vagy az, ha a hálájuk üldöz? 


  Vérbeli fiús regény lett, tele akcióval, nagy beszólásokkal, humorral, egy vagány és pofátlan sráccal a főszerepben. Van benne ugyan szerelmi szál, de azt inkább csajozós szálnak nevezném. Finnhez nem illik a szerelem, legalábbis nem a nagyon romantikus, hanem inkább a heves szenvedély. Szurkoltam a "kapcsolatnak", annak ellenére, hogy a lányt nem sikerült megkedvelnem. 

  Szerencsére nem lett a regénynek függővége, kerek lett a sztori, de ettől függetlenül várom, hogy mi lesz a folytatásokban. Nagyon megkedveltem Finnt és kíváncsi vagyok, hogy a jellemfejlődése hová fog kikötni. Ráférne a srácra még egy kis gatyába rázás. XD

                             Itt beleolvashatsz!

________________________________________________________________________________________________
Történet: 5/5 pontból
Kedvenc: Finn
Tetszett: a stílus és a csavarok
Nem tetszett: az eleje egy kicsit lassan indul be
Fordította: Széky János
Oldalszám: 280 oldal
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Megjelenés: 2014. április 30.
________________________________________________________________________________________________

Blogturné extra
A folytatásokról






Incinerator - Crusher #2 

  Finn tiszta lappal tudja újrakezdeni az életét és nyit egy boxklubot a város szívében. De amikor a társát uzsorások pécézik ki maguknak és az ügyvédje is eltűnik az összes pénzzel, Finn kénytelen lesz újra a londoni alvilágba kerülni, egyedüli segítsége az ökle és boksztudása. 

2014. áprilisában jelent meg külföldön!








Shredder - Crusher #3

  Árulás, mészárlás, korrupció. Finn egy bandaháború közepébe csöppen, de most már nem csak a saját életét kell megvédenie, hanem a lányét is, akit szeret.

2014. júniusában fog megjelenni külföldön!



________________________________________________________________________________________________
 Nyereményjáték

Nincs más dolgod, mint összegyűjteni a turné állomásairól a kiemelt betűket és összerakni belőlük főszereplőnk, Finn munkahelyének nevét. Sok szerencsét!

 Csak magyarországi postacímmel rendelkezők vehetnek részt a játékban!

a Rafflecopter giveaway

________________________________________________________________________________________________
A turné többi állomása:

04/11 Dreamworld                                     
04/13 Nem harap a...
04/15 Könyvszeretet - A folytatásokról
04/17 Bibliotecha Fummie - Londonról
04/19 CBooks - Az íróról
04/21 Napi falat
04/23 Kelly&Lupi Olvas - Dreamcast
________________________________________________________________________________________________ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...