2015. november 22., vasárnap

Melissa Landers - Elválasztva (Elidegenítve #2)

  A Maxim Kiadó jóvoltából magyarul is olvashatjuk a várva várt folytatást, Cara és Aelyx hihetetlen kalandjait, amelyek már nemcsak a Földön játszódnak, hanem a távoli Leihr bolygón is. 2015. november 12-től kétnaponta egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve néhány, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nemcsak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és a szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is! 

Melissa Landers - Elválasztva (Elidegenítve #2) 

Miért pont ez? Szerettem az első részt és vártam a folytatást. 

Fülszöveg: Cara mindig is tudta, hogy az élet a Leihr bolygón megváltás lesz a számára. Miután Aelyxszel, a barátjával a Földön éltek, és próbálták helyrehozni a két bolygó közötti megtört szövetséget, Cara elkerült a Leihr nevű bolygóra, és új iskolát kellett keresnie magának. A lányt kiválasztják egy feladatra, amely során az emberek egyik képviselőjeként élhetne. Ezalatt Aelyx a Földön van, ahol egy hatalmas PR kampány részese lesz, amely során az emberi és a Leihr bolygó lakói közötti kapcsolatot kell reklámoznia. Az emberek nem tudják, hogy e kapcsolaton alapul a jövőjük: egyedül Aelyxnek és embereinek van meg a megfelelő technológiájuk ahhoz, hogy legyőzzék az emberi kormányzat által rejtegetett víztartalékot fenyegető halálos szennyezést. Valamiért azonban Aelyx világának vezetői hirtelen mindenképpen embereket akarnak állítani saját oldalukra, és a szemük sem rebben a fiú életét érő extrém történések során. Mindenképpen szükség van az emberek segítségére, de pontosan miben és hogyan? És vajon mit kérnek majd a segítségükért cserébe? 

Vélemény: Tavaly nagyon szerettem az első részt, mert számomra újat adott az a tény, hogy ez egy YA sci-fi és hogy a szerelmespár egyik tagja szó szerint idegen, egy földönkívüli lény. Akkor ráadásul nem is vetettem még bele magam a sci-fi világába, sem a sorozatokba, sem a könyvekbe, így friss szemmel tudtam nézni az egészre. Azóta sem ártottam magam bele annyira a műfajba, pedig a polcomon csücsül egy másik, nagyon híres YA sci-fi sorozat. Emlékszem, hogy a második résznek olyan vége volt, ami miatt tűkön ülve vártam a folytatást. Szerencsére megérkezett és bár nem tarolt nálam, szerettem és még mindig újszerűnek és egyedinek tartom. Mindenképpen várós a zárókötet.

Tartottam attól, hogy ez is csak a szokásos átvezető kötet lesz, amiben nem történik semmi, mint általában a trilógiák második részében, de kellemesen csalódtam. Volt itt izgalom és érdekesség bőven. Érdekesség azért is, mert most Cara az, aki megismeri a másik bolygót testközelből, így egy kicsit olyan volt, mintha a másik szemszögből íródott volna meg majdnem ugyanaz a sztori. Szó szerint érvényesült a cserediák program. Most Carán volt a sor, hogy felfedezze az idegen bolygót és a másik kultúrát. Meg is gyűlt vele a baja rendesen, ráadásul nem volt ott neki Aelyx, hogy a segítségére legyen. Érdekesek voltak Cara reakciói, de közben csalódtam az idegen bolygóban. Nekem túl emberi volt minden, leszámítva az egyhangúságot és a sterilitást. Változatlanul tartom magam ahhoz, hogy kb. egy amerikai és ázsiai kultúra találkozásához hasonlít az egész sztori, csak itt szó szerint több ezer/millió kilométer (vagy fényév) is a különbség. 


A párosunk kapcsolata is egy tipikus távkapcsolat, mint ami a nemzetközi románcoknál szokott lenni. A regény nagyon jól bemutatta, hogy ezek az emberek hogyan is élhetik meg az ilyen kapcsolatokat és milyen buktatói vannak a harcok és egyéb nagyobb háborúk, meg bonyodalmak nélkül is. Már maga a távolság kikezd egy kapcsolatot és nagyon nehéz fenntartani az intimitást és az érzelmeket. Még a féltékenység is felüti a fejét, ami megint csak egy stesszfaktor és ha nincs helyén kezelve, akkor kapcsolatromboló lehet. Cara és Aelyx kapcsolata ezért is volt érdekes, hogy miként is küzdenek meg ezzel a problémával, miközben nagyobb bajok is a nyakukba szakadnak. Egy olyan világban vannak, ahol a két bolygó próbál egyességre jutni, de komoly csatározások vannak a háttérben, ráadásul az idegengyűlölet is súlyosbítja a helyzetet, továbbá a mindennapi gondok. Carának egy teljesen idegen bolygón, teljesen idegen kultúrában kell iskolába járnia és ott boldogulnia. Többnyire sikeresen került ki ezekből a mindennapi harcokból, de sokszor nem volt fair az elvárás, ő mégiscsak egy ember. De mindig is azt mondják, hogy akkor tudsz a legjobban fejlődni, ha a képességeidet meghaladó feladatokat csinálsz, nem pedig elvagy az állóvízben, ahol minden kényelmes, így várható volt, hogy Cara karaktere fejlődni fog és ez meg is történik. Eddig is bírtam, de a változás mindenképp előnyére vált.

A világra visszatérve, sokkal több különbségre és sokkal több sci-fire számítottam. Olyan dolgokra, amik miatt teljesen elvarázsol a bolygó, az idegenek kultúrája, ami miatt igazán érzem, hogy ez sci-fi. De a leihrek nagyon emberiek voltak (leszámítva az egyhangúságot és a túlzott érzelmek hiányát), az ételek sem nagyon különböztek, max. íztelenek voltak és úgy globálisan minden nagyon hasonló volt. Amit viszont imádtam ebből a világból az Vero volt, Aelyx házi állata, aki eleinte utálta Carát, majd kitartással megváltozott a viszonyuk és megszerették egymást. Vero zabálnivaló volt, szívesen örökbe fogadnék egy hozzá hasonló lényt. Továbbá szerettem azokat a leírásokat, amik bemutatták a bolygó technikai és tudományos fejlettségét. 

Cara oldala érdekes volt a maga nemében, Veróval, a vadidegen bolygóval, a beilleszkedéssel. Míg Cara oldala az el nem fogadás, a megfelelés, a beilleszkedés és a szerelem harcáról szólt, addig Aelyx oldala egy kicsit másként alakult. Aelyx a Földön maradt és továbbra is közutálat tárgya. Bekerült az emberek "csapdájába", hiszen egy PR csapattal próbálják menedzselni a két bolygó közti nagy ölelkezést és szeretetet. Ez egy tipikus emberi gondolkodás és húzás volt. Aelyx nagyobb veszélyben volt fizikailag is, így testőrt kapott maga mellé. David, az új szereplő kimondottan érdekes és szimpatikus volt. A politikai és hatalmi harcok elég durvára sikeredtek és volt pár meglepetés is. Ezek hozták a legnagyobb izgalmat a sztoriba, ha meg nem ezek miatt, akkor Aelyx és Cara kapcsolata miatt lehetett aggódni. 

Mozgalmas és izgalmas folytatás volt, új szereplőkkel (Vero kell nekem), karakterfejlődéssel és meglepetésekkel. Annak ellenére megszerettem, hogy a bolygót másmilyennek képzeltem el. Aki szerette az első részt, annak mindenképpen ajánlom a folytatást is. A harmadik könyvet pedig megint csak várom, hiszen nyitva maradt egy csomó kérdés és válaszokat szeretnék kapni. 
__________________________________________________________________________________
Történet: 4/5 pontból
Tetszett: Aelyx és Cara kapcsolata, a politikai harcok
Nem tetszett: a bolygó egy kicsit lehetett volna izgalmasabb vagy csak sokkal inkább sci-fis
Kedvenc: Cara, Vero
Fordította: Bihari György
Oldalszám: 374 oldal
Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft.
__________________________________________________________________________________
Nyereményjáték 

 Cara a Leihr bolygóra költözik egy időre, míg Aelyx a Földön teljesít szolgálatot. Így a mi játékunk is más bolygóra kényszerült szereplőkről szól. Minden blogon találtok egy kissé homályos képet, amiről ki kell találnotok, hogy kit / mit ábrázol és beírnotok a Rafflecopter megfelelő mezőjébe. 

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.



 a Rafflecopter giveaway
 __________________________________________________________________________________
 További állomások 

11/12 Kelly és Lupi olvas 
11/14 Insane Life 
11/16 Dreamworld 
11/18 Deszy könyvajánlója 
11/20 CBooks 
11/22 Könyvszeretet 
__________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...