2014. május 13., kedd

Ben Brooks - Lolito

  A Lolito egy 15 éves fiú szerelmi története. Végtelenül vicces, tabukat döntögető és helyenként kifejezetten felháborító regény a Z generáció kamaszainak legédesebb fantázi-ájáról.

 Mi történik akkor, ha egy idősebb nő, egy tizenöt éves fiúra veti ki a hálóját? Ezt nevezhetjük pedofí-liának? Mit tehet a család? Hogy reagál a fiú, és miként az asszony?

  A 22 éves szerző, Ben Brooks könyve tényleg tabukat döntöget - mi pedig egy három állomásos blogturné keretein belül megmondjuk hogyan.

Ben Brooks - Lolito

Miért pont ez? Blogos "kollégám" (MediaAddict) hívta fel rá a figyelmem. Még a fülszöveg végére se értem, már kigyulladt bennem a KELL neonfény.

Fülszöveg: "Meztelenül fekszem az ágyban, sört iszom, és szállodai honlapokat böngészek. Mind tök egyforma. Mind tisztának látszik, mind csupa márvány, és mind homokszínű. A Marble Arch közelében foglalok. Kétszázhét font egy éjszaka. Az kétszázhét sör. Az négy olcsó kurva. 
Macy online.
- Foglaltam szállodát, a Marble Arch közelében.
- Szuperül hangzik, szivi. Alig várom, hogy találkozzunk.
- Ja, hát én is.
- Enyhén ideges vagyok.
- Ne legyél.
De legyél. Csak egy gyerek vagyok. Pedofilnak érzed majd magad, és kiszaladsz a világból."

  Amikor Etgar megtudja, hogy első szerelme megcsalja őt, nagy bánatában az interneten lel vigaszra Macy, az unatkozó háziasszony személyében, aki nem mellesleg egy igazi milf. Kettejük kapcsolata eleinte kizárólag virtuális alapokon nyugszik, de aztán kitalálják, hogy találkoznak. Egy hotelszobában. 
 Ez az esemény pedig fenekestül fordítja fel az életüket. Meg még néhány emberét a környezetükben.
 A Lolito egy 15 éves fiú szerelmi története. Végtelenül vicces, tabukat döntögető és helyenként kifejezetten felháborító regény a Z generáció kamaszainak legédesebb fantáziájáról.

Vélemény: Legszívesebben százas betűmérettel kiírnám, hogy ez a könyv k.... jó volt, így, érzéssel. Csak ennyit. De ez mégiscsak egy könyvesblog, így moderálom magam és ha már blogot kezdtem írni, akkor több gondolatot is össze tudok hozni, nem csak egy mondatot. Pedig ebben a mondatban benne van a lényeg, az izgatottság is, amit a könyv keltett bennem és az író stílusát is hűen tükrözné.

Az író
  Senkit ne tévesszen meg, hogy egy 15 éves fiúról szól ez a történet, a pedofília szót is felejtsétek el, az meg, hogy az író csak 22 éves, annyiban érdekeljen, hogy egy iszonyat jó könyvet hozott össze ennyi idősen. Maga a történet polgárpukkasztó és felháborító, bár annyiban nem egyedi, hogy nagyon sok emberrel már megtörtént a "beleestem valakibe cseten", vagy pedig másoktól hallott hasonló sztorit. A stílus szintén polgárpukkasztó, hiszen hemzsegnek benne a "csúnya" szavak és kifejezések. A regény azonban nem azért tetszett, mert a sztori és a stílus is rendben volt, hanem a karakter és a gondolatai miatt. Hogy nőiesen fejezzem ki magam, visítva röhögtem a könyvön, máskor viszont komor hangulatom lett, hiszen a poénkodás mögött erős érzelmek is megbújtak. Mindjárt világosabb lesz, hogy mit is akarok kinyögni.

  A 15 éves srác, Etgar megtudja, hogy a barátnője megcsalta (kinek mit jelent a megcsalás az már más kérdés), Etgar kiborul (én is kiborultam volna). Azóta iszik, meg cuccozik, amióta valamelyik nap elkezdte. A heves érzelmeket keverni itallal és droggal roppant érdekes eredményeket hoz. Például az ember pandajelmezbe öltözve elindul vásárolni vagy felmegy egy chatoldalra, hogy hirtelen felindulásból ismerkedni kezdjen. Az ital és a drog elnyomja az önbizalomhiányt, a józan észt, a düh és a csalódás pedig arra sarkall, hogy "most már minden mindegy" alapon levezesse valahogy a feszkót. Nem elég, hogy Etgar ki van akadva, de nagyon, még a haverok is hülyék és nem értik meg, hogy maga alatt van és rohadtul egyedül akar lenni, hogy hülyeségeket kövessen el. A szülők is leléptek, az apának szép kis alkohol készlete van, a kutya egy idióta, akivel bármit meg lehet csinálni, mert idióta. Ja és anyának vannak gyógyszerei. Mi hiányzik az önpusztításhoz? Semmi, minden adott.

  Az alkohol és a szenvedés kihozza a költőt is az emberből és mélyenszántó gondolatait papírra veti. Etgar Alice-nek írt versei egy részeg srác zagyvaságai, mégis van benne rendszer és érzelem. Etgar, ha éppen nem hülyeséget csinál vagy csetel Macy-vel, akkor a kutyát fárasztja vagy emlékezik. A sok ökörködés mellett egyre több minden az eszébe jut, így váltakozva a jelenben és a múltban is ott lehetünk. A könyv végére már a kapcsolat előzményeit is megismerhetjük.

  Az őrült dolgok és vicces beszólások mögött azonban ott van a fájdalom. Etgart megcsalja a barátnője, akit szeretett. Etgar még csak 15 éves, egyetlen barátnője volt eddig. Alice. Aki elárulta. Még nincs tapasztalata, hogyan is működik ez, mármint egy kapcsolat. Fogalma sincs arról, vagy csak nem akarja felfogni, hogy bizony, ilyenek előfordulnak. Van ilyen, hogy az ember csal vagy megcsalják. Fogalma sincs, hogyan is kéne kezelnie ezt a helyzetet. Csak azt tudja, hogy rohadtul elege van mindenből és fáj, fáj az egész. Etgar pedig túl akar lenni ezen az egészen, így kipróbál mindent, hogy megszabaduljon a fájdalomtól. Szinte mindent. Ezt a mindent és a srác gondolatait érdemes végigolvasni.

Ez a szám járt végig a fejemben: 



  Annyira magába szippantott Etgar alakja, hogy az hihetetlen. Nagyon régen nem voltam "együtt" ennyire egy szereplővel, nagyon régen rántott ENNYIRE magával a karakter. A nyelvezet miatt pedig állandóan nevettem. Ezt a könyvet képtelenség volt nyilvánosan olvasni. Próbáltam. Három sor, visszafojtott röhögés, értetlen tekintetek a metrón szemben ülőktől, könyv becsuk. Komor arcot próbáltam magamra erőltetni, hogy menni fog ez röhögés nélkül is, így kinyitottam a könyvet. Egy sor. Egyetlen egy és végem volt. El is tettem a könyvet.

  A cím azonban más történetet sugall, és ez a történet is benne volt. A csetpartner, Macy ugyanis jelentősen idősebb Etgarnál. Ez pedig probléma, hiszen Etgar kiskorú. Az viszont titok, hogy a pedofil-szál miként alakul, olvasd el a könyvet, hidd el, ezt megéri elolvasni. Ez egy kultkönyv, mint annak idején a Zabhegyező vagy még régebben a Bret Easton Ellis könyvek, pl. A vonzás szabályai.  A Lolito a mostani generáció polgárpukkasztó kötelezője, amit titokban olvas az ember a pad vagy a paplan alatt, nehogy a szülők kezébe kerüljön. Az idősebbeknek pedig egy nagyon jó kis nosztalgia.
________________________________________________________________________________________________
Történet: 6*/5 pontból
Karakterek: 6/5 pontból
Kedvenc: Etgar és Amundsen
Tetszett: az író stílusa, de nagyon
Nem tetszett: -
Fordító: Török Krisztina
Oldalszám: 272 oldal
Kiadó: Agave Kiadó
Megjelenés: 2014
________________________________________________________________________________________________
Blogturné extra
Aokigahara (Dzsukai) - A fák tengere, ahová az öngyilkosok járnak

  Etgar kusza gondolatai közül nagyon megfogott az a történet, ami egy Japánban lévő erdőről szól. A 35 km²-es erdő különlegessége egy szomorú jelenség. Számos turistalátványossággal rendelkezik (sziklás, jeges barlangok, gyönyörű látkép), mégis hírnevét a kiemelkedően magas számú öngyilkosságok miatt szerezte. A Golden Gate híd után ez a második legkedveltebb helyszín az öngyilkosok számára.

  A japán mitológia szerint az erdő a démonok lakhelye, ebben az erdőben ráadásul kevés állat is él és a fák nagyon sűrűn helyezkednek el, emiatt nagy a csend, ráadásul az 1950-es évek óta több mint 500-an vesztették itt életüket, így a világ egyik leghátborzongatóbb helye. A hiedelem szerint az ott eltávozottak lelke kísérti ma is az erdőt. 

  2003-ban, amikor az öngyilkosságok száma meghaladta a 100-at, a kormány nem tette már közzé a számadatokat, abból kiindulva, hogyha nem hallanak róla, akkor kevesebben "kapnak rá" az erdőben történő öngyilkosságra. Próbálták jelentéktelenné tenni az erdő rossz hírnevét. Angol és japán nyelvű táblákat helyeztek el mindenhol, amelyek arra buzdítják az öngyilkosokat, hogy nem késő még visszatáncolni, kérjenek segítséget. 


  Az öngyilkosságok mellett más halálesetek is történnek, ugyanis az Aokigahara kedvelt kirándulóhely, de a "hiénák" is kedvelik, akik abban a reményben járják az erdőt, hogy megtalálják az eltávozottak értékeit. A '70-es évektől kezdve önkéntesek, kisebb rendőrcsapatok és újságírók éves holttest-keresést tartanak az erdőben.

  De miért is annyira kedvelt helyszín ez az erdő az öngyilkosok körében? Már a 19. században bevett gyakorlat volt az "ubaszute", amelynek lényege, hogy a család legidősebb tagját kikísérték a hegyek, fák közé, hogy ott haljon meg. Maga az Aokigahara, mint az öngyilkosságok helyszíne, mégis egy romantikus történetnek köszönheti leginkább a népszerűségét. Macumoto Szeicsó "Nami no Tó" című regényének szerelmespárja itt követ el öngyilkosságot a történet végén.

Forrás: wikipédia
________________________________________________________________________________________________
Nyereményjáték

  Az Agave Kiadó jóvoltából két példányt nyerhettek meg a Lolito című könyvből. Azon túl, hogy lájkold a kiadó és a Blogturné Klub Facebook oldalát, meg kell fejtened az egyes állomásokon található feladványokat is. 

  A Lolito írója, Ben Brooks még csak 22 éves, amikor pedig első könyve megjelent, alig fejezte be a középiskolát. A feladványokban olyan írók neveit kell kitalálnotok, akik Benhez hasonlóan 20 éves koruk előtt publikálták a nagyérdemű előtt első könyvüket.

   Ki ő?
"Első könyvét, a Macskakörmöt tizennyolc évesen írta. Ő a Móra Kiadó fennállásának egyetlen húsz év alatti szerzője."

a Rafflecopter giveaway
________________________________________________________________________________________________
  A turné többi állomása



05/13 Könyvszeretet
05/15 Deszy Könyvesblogja
05/17 Media Addict
________________________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...