2015. december 10., csütörtök

David Levithan: Hold Me Closer - Engedj közelebb!

Emlékeztek még John Green és David Levithan: Will & Will című könyvére? Ebben a történetben szerepelt a Hold me Closer! című musical, melyet az egyik szereplő, Mini Cooper írt, és a többi szereplővel együtt adtak elő az iskolai rendezvényen óriási sikerrel. Ennek a musicalnek a szókimondó, fergetegesen humoros szövegkönyvét olvashatjátok a kiadványban, melyet a blogturné során hat bloggerünk véleményez. A játékot is érdemes követni, három példányt sorsolunk a könyvből a kiadó felajánlásának köszönhetően.

David Levithan: Hold Me Closer - Engedj közelebb!

Miért pont ez? A Will & Will nagyon-nagyon tetszett, Mini Cooper volt az egyik kedvenc szereplőm, így nem volt kérdés, hogy el fogom olvasni ezt is.

Fülszöveg: Mini Cooper örök optimista. Bár az élet újra és újra nehézségekkel állítja őt szembe, nem csügged. A pillanatnyi akadályokat is mosolyogva fogadja. Mindene az amerikai foci és a színház. De mindez mit sem ér számára barátok és szerelmek nélkül. Mini megkapó történetének lehetünk részesei a gyermekkorától kezdve az iskolai éveken át egészen a kamaszszerelmekig. Receptet kapunk arra, milyen egy harmonikus szülő-gyerek viszony, milyen egy mély barátság, hogyan élhetőek túl a szívet tépő szakítások, és mit jelent az őszinteség a szerelemben. A történet bája, hogy az olykor-olykor nehéz helyzeteket is a jókedv és a szeretet hatja át. Mire az utolsó oldalakra érünk, úgy érezhetjük, nincs lehetetlen. 
  Ha ismerősen cseng Mini Cooper neve, akkor pontosan tudod, ki is ez a hihetetlen figura. Ha mégsem hallottál eddig róla, akkor ebben a kötetben biztosan megszereted, és ha kíváncsi vagy a további kalandjaira, ne hagyd ki John Green és David Levithan díjnyertes bestsellerét sem, a Will & Will című regényt, ahol Mini először színre lép. 

Vélemény: Nagyon szerettem a Will és Will-t, és bár Pici Cooper (nem vagyok hajlandó Miniként gondolni rá, nekem ő Pici, ahogy a fordítás legelső verziójában megszoktam) csak mellékszereplő volt, mégis nagyon a szívemhez nőtt és megfogott a karaktere. Kíváncsi voltam az ő személyes sztorijára is, annak ellenére, hogy elég részletesen kifejtette a szerzőpáros már a regényben is. Bírtam Picit, kíváncsi voltam rá a többiek nélkül, ráadásul a regény végén lévő musicalt sajnáltam is, hogy nem tudtam részleteiben végigolvasni. Annyit volt szó erről a musicalről, akkora nagy cécó volt körülötte, hogy érdemesnek tartottam legalább az elolvasását, ráadásul szövegkönyv formájában. Nem lett életem legjobb regénye vagy musicalje írott formában, de nem is volt rossz élmény. Változatlanul bírom Picit, még ha néha sok is. Ő ilyen, így kell elfogadni és megszeretni. Az már más kérdés, hogy a való életben lehet, hogy az agyamra menne néha, de regénybeli karakterként vicces és érdekes, amit csinál. Az Engedj közelebb hamisítatlan és vegytiszta Pici, így annak ajánlom, aki bírja a karaktert és elolvasta a Will és Will-t. Önálló regényként nem mond olyan sokat és szerintem a teljes élvezhetőséghez hozzátartozik a regény ismerete. Ha valaki nem ismeri a Will és Will-t, ne Pici musicaljével kezdje, aki viszont ismeri és szerette a regényt, annak igazi csemege lehet ez a kiegészítő regény. 

  Az Engedj közelebb számomra Pici életének tragikomédiája volt. Vicces egy figura, lehet vele nevetni, de rajta is, ami nem mindig szerencsés. Senki sem szereti, ha nevetnek rajta, mert a szánalmassággal és az esetlenséggel párosítják. De az ember nem tudja megállni, hogy ne nevesse ki Picit, amikor folyamatosan rájátszik arra, hogy nevetségessé tegye magát. Szeretné magát száz százalékban elfogadtatni, minden furcsaságával és egyediségével együtt, még a giccset is, de szerencsétlenségére erre nem mindenki vevő, úgy meg pláne nem, ha rá is akarják erőltetni. Mert Pici próbálja magát ráerőltetni az exekre és a világra, nem elégszik meg annyival, hogy elég sokan elfogadják őt, ő azt akarja, hogy mindenki fogadja el. Nem igazán ismeri fel, hogy ilyen nem létezik, annak ellenére, hogy nagyon sok helyről kap pofont. Pici az a fajta karakter, akinek megvan a saját maga hite, amit a világba vetett és nem akar más alternatívát elfogadni, úgy kell arrébb taszigálni és még akkor sem tér észhez, inkább annyiban hagyja a dolgokat, mintha meg se történtek volna. Pici harsány, makacs, iszonyatosan nagy hőfokon ég, ami még egy darabig szórakoztató is és nem feltétlenül rossz dolog. De van egy pont, amikor ez sok és ő állandóan a határokat feszegeti. A musical elolvasása után rádöbbentem, hogy Pici buta, végtelenül naiv és semmiből sem tanul, ettől válik nevetség tárgyává és az ehhez párosított makacssága miatt lesz túl sok belőle. Viszont szíve az van és mindemellett szerethető egy figura. 

  A musical tulajdonképpen őróla szól, annak ellenére, hogy a végén kifejti, a szerelemről szól általánosságban. Lehet, hogy ez volt a cél és Pici, illetve az író így gondolta, de én nem ezt éreztem. Minden Piciről és az ő világnézetéről szólt. A musicalben egészen a születésétől fogva megismerhetjük életének nagy eseményeit, legalábbis azokat, amiket ő nagy eseményeknek vél. Nos, Picit ismerve egy fiú ártatlan mosolya is már hatalmas nagy attrakciónak számít az életében, így gyakorlatilag a közel húsz ex valójában csak két-három volt kapcsolat. A többibe mind olyasmit képzelt, ami ott se volt. Az én részemről az igazi nagy események a coming outja volt, majd a barátsága Will-el és a másik Will-el való találkozása, majd pedig a musicaljének megszületése. Az összes többi csak Pici szemében volt hatalmas esemény. Amit ebből levontam a butasága és naivsága mellett, hogy rengeteg szeretet és jóság, illetve hatalmas nagy szeretetéhség van benne. Egyben mindvégig csodáltam is a kitartását és a szerelembe vetett hitét is. Én már elég korán elvesztettem volna ezt a hitet az ő helyében, de ő nem. Ő makacsul ragaszkodik ahhoz a nemes gondolathoz, hogy hamarosan megtalálja az Igazit, akivel happy end lesz. Csak az a baj, hogy mindenkivel ezt gondolja, aki szembejön vele és ezért nagyok az elvárásai, a másikon pedig a nyomás nagy. Így nézve az egészet a nemes gondolata butaság és önsorsrontó. De Pici ilyen. Sérül, de hamar feláll és hamar összekapja magát és újra meg újra megpróbálja. Ő legalább keresi a szerelmet és nem csak egy sötét sarokban gubbasztva bőg, hogy az miért nem talál rá. 

  Sok esemény már ismerős volt a Will és Will-ből, így történet szempontjából semmi újat nem adott a regény. Talán egyedül az anya-lánya, ebben az esetben inkább anya-lányának öltözött apa-fia találkozó volt újdonság és az okok, ami miatt az exek dobták. Hogy finoman fogalmazzak, elég sok pofont és sértést kapott Pici, mint mindannyian, csak ő extra korán gyűjtötte be magának ezeket, hiszen még tinédzser. Más egész életében kap ennyit, mondjuk nem is ekkora hőfokon égnek az emberek. Újdonságot inkább a szövegkönyv forma adott, érdekes volt elolvasni így egy regényt, egyben furcsa is. A kötelező olvasmányoknál volt a drámáknak hasonló formátuma, azóta nem is került ilyen könyv a kezembe, és nagyon furcsa volt ilyen formában ilyen témát olvasni. 

  A regény szórakoztató volt, sok poénnal, giccsel és paródiával, de azért volt egy-két pont, ami eléggé megérintett. Néha Pici belassított és jobban elgondolkodott önmagán, illetve az életen, ilyenkor kiéreztem a keserűséget és a magányt a szavaiból. Azt hittem, hogy végre megvilágosodik és rájön, hogyha bizonyos dolgokat elfogad, megtanul vele együtt élni, akkor megváltozik a szemléletmódja is, de Pici javíthatatlan. A bébiszitterének rövidke sorai is meghatottak és elgondolkodtattak. Szexuális beállítottságtól függetlenül értelmezhető, okos gondolatok és "tanítások" is voltak a regényben, leginkább a vége felé, ahogy Pici egyre idősebb lett. Ha ő nem is tudott ezekből tanulni, az olvasó még igen, ha le tudja hámozni Pici nyomulását a lényegi mondanivalóról. 

  A Will és Will, de legfőképp Pici rajongóinak érdekes csemege ez a kiegészítő kötet, de a regény elolvasása nélkül nem ajánlom. Olyan töményen van benne jelen Pici, hogy így biztos nem hozza meg a kedvet a Will és Will elolvasásához. A regény stílusa közel sem ilyen, mint a musical, a hangulata sem és valahogy Pici sem annyira "sok" ott. Hiányoltam a szerzőpáros másik tagját, aki egy kicsit enyhített volna Pici különcségén. 

 ________________________________________________________________________________________________  Történet: 4/5 pontból
Kedvenc: Mini Cooper 
Tetszett: a szövegkönyv formátum, a humor és az, hogy szexuális beállítottságtól függetlenül is jó gondolatokat tartalmazott
Nem tetszett: néha túl sok volt a giccs és Mini Cooper
Fordította:
Vince Judit Andrea
Oldalszám:
232 oldal
Kiadó:
Maxim Könyvkiadó

_____________________________________________________________________________________
Nyereményjáték 


A musicalek világában maradunk a játék során, hat világhírű színpadi musicalből mutatunk egy-egy képet minden állomáson, melyekből a filmváltozat is óriási siker lett. A film, illetve színdarab címeket kérjük a rafflecopter doboz megfelelő sorába írni.



Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levelünkre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

a Rafflecopter giveaway

__________________________________________________________________________________________

                             További állomások 

12/04
Deszy könyvajánlója 
12/06
CBooks 
12/08
Dreamworld 
12/10 Könyvszeretet 
12/12
Media Addict
12/14
Kelly és Lupi olvas


__________________________________________________________________________________________ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...