2013. november 26., kedd

Kim Harrington: Clarity - A tisztánlátó

  Te is láss tisztán! November 22-től 26-ig öt állomáson keresztül várunk benneteket a Clarity blogturnén. Egy izgalmas bűnügyi nyomozás áll a történet középpontjában, amit a főhősnőnk természetfeletti képességei segítségével igyekszik megoldani. A helyes megfejtést beküldők közül három szerencsés egy-egy példánnyal lesz gazdagabb! Ne hagyd ki!



Kim Harrington: Clarity - A tisztánlátó

Miért pont ez? A fülszöveg tehet az egészről. :D

Fülszöveg: Ne hunyd be a szemed. Kivéve akkor, ha a sötét valóságot már nem tudod elviselni.
  Cape Cod turisták által kedvelt városában, Eastportban él egy csodabogár família. Az én családom. Én tisztánlátó vagyok. A bátyám médium. Anyánk telepatikus képességekkel bír. Míg a turisták odáig vannak értünk, a városban az emberek inkább lesajnálnak minket. Bár egy impozáns viktoriánus házban élünk, házi kísértetünk még sincs, és otthonunk földszintjén rendeztük be spirituális vállalkozásunkat: családi jósdánkat.

Vélemény: A könyv meglepetés volt, mert a fülszöveg alapján egészen mást vártam. Azt hittem, hogy a szokásos YA-fantasy sémát kapom, csak itt a fura lények helyett médiumok lesznek, esetleg még szellemek vagy boszorkányok. Aztán meglepődtem, mert a különleges képesség csak adalékanyag, egy kis plusz a tiniknek szóló krimihez, fantasy lények nincsenek, hullák viszont vannak.

Clarity (becenevén Clare) képessége abban rejlik, hogy a tárgyakat megérintve benyomásai lesznek a múltról. Testvére, Perry szellemeket lát, anyukájuk pedig gondolatolvasó. A képességeikből élnek, a turistáknak jósolnak, bár ez a jóslás nem sok haszonnal jár az arra járó embereknek. Minden körítést megadnak nekik, gyertyafény, kísérteties zene, stb., de ez csak marketing. A szeánszos jelenetek kisebb epizódok voltak és szerettem őket, de kevésnek éreztem egy egész sorozathoz. Szerencsére nem is ez volt a lényeg és nem a misztikum felé ment el a történet, hanem egy nyomozás felé.

  A kellemes kisvárosi hangulatot már a legelején beárnyékolja egy gyilkosság. Megölnek egy fiatal lányt. A városba érkezik egy új nyomozó, akit megbíznak, hogy találja meg a gyilkost. Vele érkezik a fia is, Gabriel, aki gyakornokként dolgozik az ügyön. A nyomozás elakad, így a polgármester Clarity segítségét kéri az ügyben, bár széles körben nem tekintik elfogadottnak a lány képességét. Claritynek a polgármester fiával és a nyomozó fiával kell együtt dolgoznia az ügyön.

  A nyomozás szál meglepően erősre sikerült, pedig arra számítottam, hogy mivel ez YA, ezért gyengébb lesz. Persze nem lett olyan jó, mint egy skandináv krimi, de nem is okozott csalódást. A gyilkos kiléte az utolsó pillanatokig rejtély volt számomra, de volt egy pont, amikor gyanítani kezdtem, hogy ki lehet a tettes, csak ügyesen elterelődött róla a gyanú. Clarity szemszögéből íródott a regény, így a nyomozásnál is csak rá lehetett hagyatkozni, és sokszor keveselltem, amit ő tud, szívesen olvastam volna inkább arról, hogy a polgármester és a nyomozó hol tart, de az már egy felnőtteknek szóló krimi lett volna. 

  Clarity egy kedvelhető karakter, talán akkor kedveltem meg a legjobban, amikor normálisan reagált a szerelmi háromszögben, ami már úgy látszik, hogy alap dolog egy YA könyvben. Ez a háromszög szerencsére nem volt fárasztó, inkább lekötött. Nem volt nyavalygás és szenvelgés, inkább érdekes volt, hogyan is alakul a szereplők közti viszony. Nem is tudom, hogy én hogyan reagálnék le egy ilyen helyzetet, ami kialakult Clarity, a nyomozó fia (Gabriel) és a polgármester fia (Justin) között. A nyomozás lezárul, így a könyv  különálló történetként olvasva is megállja a helyét, viszont a szereplők közti viszony nem zárult le véglegesen. Ez adja az egyik alapot a folytatásra.

  Könnyed és kellemes hangulata volt a könyvnek, a krimi szál néhol borzongató volt. Egy vasárnap délután gyorsan ki lehet végezni a könyvet, mert rövid és olvastatja magát. Nagy meglepetések nem voltak benne, de kellemes kikapcsolódást nyújtott, mint általában a krimik. A Clarity egy kicsit olyan volt, mintha a Mentalista tévésorozatból csináltak volna egy spinoff sorozatot, amelyben a lánya nyomoz.

  A karaktereket megkedveltem és várom a folytatást, mert kíváncsi vagyok, hogy Clarity édesapja kicsoda, él-e még és arra is hogy honnan ered a képességük. A kisvárosi hangulathoz szorosan hozzátartozott, hogy a szereplők olyan lettek számomra, mint egy szappanoperában. Tudom, hogy jobban is ki lehetett volna dolgozni a karaktereket, de akkor is érdekel, hogy ki kivel fog összejönni, vagy ki milyen megbotránkoztató dolgot fog csinálni legközelebb. 

  Ha a misztikus krimi jelleg meg fog maradni a későbbiekben, akkor egy egész jó kis sorozat nőheti ki magát belőle. Minden karakternél nyitva maradt valamilyen szál, családi vagy szerelmi vagy szakmai, amit még érdemes továbbvinni. Azt viszont nagyon sajnáltam, hogy inkább a tinik voltak előtérben és a nyomozó, illetve a polgármester karaktere teljesen háttérbe szorult. Érdemes lett volna jobban beleírni őket a sztoriba, Clarity anyukájáról nem is beszélve, akinek a humort köszönheti a könyv. A 14-16 éves korosztálynak való krimi.
_______________________________________________________________________________________________
Történet: 4/5
Karakterek: 5/5
Kedvenc: Perry, Starla, Gabriel
Tetszett: a nyomozás szál
Nem tetszett: a felnőtt karakterek bővebb szerepét hiányoltam.
Fordító: Vince Judit
Kiadás: Könyvmolyképző Kiadó
Várható megjelenés: 2013.11.30
______________________________________________________________________________________________
Nyereményjáték

Szeretnél te is tisztán látni és nyerni vele három könyvet?

Nem kell mást tenned, mint az érzékszerveidre hagyatkozni - helyesebben, most a főhősnő érzékszerveire. Mindennap különböző képesség van elrejtve a bejegyzésekben, ám egy kimaradt. Hogy melyik az? Ezt te találd ki a végén.

a Rafflecopter giveaway
  
Korábbi állomások:
Insane Life - 11.23.
Dreamworld - 11.24.
________________________________________________________________________________________________ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...