2016. január 13., szerda

Peter James - Szólít a halál

Peter James - Szólít a halál (Roy Grace #11)

Miért pont ez? Még mindig tart az "újra rátaláltam a General Press Kiadó könyveire" láz.

Fülszöveg: Roy Grace főfelügyelő kíméletlen versenyt fut az idővel, hogy megmenthesse, akit még meg lehet... 
  Jamie Ball menyasszonya, Logan velőt rázó sikolyát hallja utoljára a telefonban. Aztán a készülék elnémul. A lány kocsijával épphogy csak befordult a lakóház alatt lévő parkolóba. Mégis mi történhetett? A rendőrség pár percen belül a helyszínre ér, ám Logannek hűlt helye. A mobilja pedig az autója mellett hever a földön. 
  Aznap délután, a város másik pontján, a gyalogutat felújító munkások egy emberi csontvázra bukkannak. Közel harminc éve temethették a föld alá. 
  Első látásra a két eset között semmiféle összefüggés nincs, ám ahogy Roy Grace főfelügyelő és csapata mind jobban felderíti a két ügyet, kiderül, hogy a föld mélye megannyi titkot és borzalmat rejt.
  Peter James (Emésztő tűz, Ádáz küzdelem) legújabb Roy Grace-regényében a főfelügyelő egy mindenre elszánt és gátlástalan pszichopata nyomába ered, és kíméletlen versenyt fut az idővel, hogy megmenthesse, akit még meg lehet... 

Vélemény: Annyira örülök, hogy "találkoztam" Peter Jamesszel, mert pont olyan stílusban ír, amit annyira szeretek, így egy időre jó kis olvasmányoknak nézek elébe. Imádom az olyan krimiket, ahol részletesen, még a technikákat is megosztva írják le a nyomozást, ahol nemcsak a nagyobb, hanem a kisebb lépéseket is látni, ahol nemcsak a gyilkos fejébe, de az áldozatok fejébe is beleláthatok, és ahol a háttérben fut egy magánéleti vonal is. Az egész regény a Gyilkos elmék (Criminal Minds) sorozatra emlékeztetett, ami nagyon nagy kedvencem, így egyértelmű, hogy ez a sorozat is bekerül a toplistámba. Míg a Gyilkos elmék tagjai Amerikában és az FBI-nál tevékenykednek, addig Roy Grace felügyelő és csapata Angliában, a Surrey és Sussex Megyei Kiemelt Bűnügyek Csoportjánál, de ez utóbbiak nem sokkal maradnak le amerikai társaiktól. Maga a felügyelő személyisége kísértetiesen hasonlít Hotcner ügynökére, így plusz pont, hogy nem a sztereotíp alkoholista és kiégett zsaru karakterével találkozhattam, bár annak is megvan a maga varázsa. Ez ugyan a tizenegyedik rész, de feltételezem, hogy egy rész-egy ügy stílusú a sorozat, és a szereplők, illetve a magánéleti szál köti össze az egészet, így ne rettentsen el senkit, hogy ez a sokadik kötet, önállóan is olvasható. Ez az első Roy Grace felügyelő részem, de tuti biztos, hogy nem az utolsó. Sorra fogom venni a többi részt is, mert rajongó lettem.

  Roy Grace felügyelő egy nagyon kedvelhető karakter, nemcsak jó szakember, de jó barát, kolléga és jó férj is, ettől függetlenül neki is megvan a maga baja. Nagyon nehéz a nyomozó létet és a magánéletet összeegyeztetni, ráadásul ebben a részben pont egy nagy magánéleti változás közepén van: a feleségével és újszülött gyerkőcével egy nagy költözésbe kezdenek és a Karácsony is közeledik. A nyomozás szál uralta a regényt, de a magánéleti rész is tartogatott izgalmakat, ugyanis Grace felügyelő hírt kap évekkel ezelőtt eltűnt és mára már halottnak hitt feleségéről. Akkor ez nagy traumát okozott neki, de sok évvel később már újraházasodott és nemrég született meg a közös gyermekük, így nagy választás elé kerül. (Reményeim szerint a korábbi részekből többet is megtudhatok a feleség eltűnésének esetéről, mert nagyon izgalmasnak tűnik a sztori.) Azonban az "eltűnt feleség" kártya nélkül is érdekes lenne a családi élete, ugyanis pont azt mutatja be a regény, hogy mennyire nehéz lehet nemhogy egy házasságot, de egy normális párkapcsolatot is fenntartani egy olyan munka mellett, ami gyakran 0-24-ben igényli az ember személyes jelenlétét. A többi kolléga élete sem egyszerű, közülük kiemelendő Norman Potting, aki egy pár hónapos kapcsolat után veszítette el leendő feleségét és közben a férfinál rákot is diagnosztizáltak. A gyász ellenére beleveti magát a munkába, hiszen az egyfajta terápiával ér fel nála.

  A regényben közeledik a Karácsony, mindenki nehéz éven van túl, vagy nagy változások és tragédiák érték, ráadásul az új főnök miatt is nagyon nagy a nyomás Grace felügyelőn és csapatán. Pewe annak idején, mikor még azonos rangú kollégák voltak, karrierféltékenységből és a felügyelő felesége miatti féltékenységből is  tönkre akarta tenni Gracet, aki ennek ellenére később megmentette a férfi életét, a jó viszony azonban nem állt helyre, sőt Pewe előléptetésével még feszültebb lett a hangulat. Ilyen körülmények között csöppennek bele egy több évtizedes múltra visszanyúló ügybe, ami összekapcsolható egy fiatal lány elrablásával, ami viszont a napokban történt. Hamar kiderül, hogy egy sorozatgyilkossal állnak szemben, aki ismét aktív. Az idő szorít, ugyanis az elrabolt emberek gyakran már az első 24 órában meghalnak, ha mégsem, ezután minden órával rohamosan megnövekszik az esélye annak, hogy az elrabló végez velük. Meglepő fordulatok vannak a regényben, annak ellenére is, hogy már a közepe felé gyanítani kezdtem, hogy ki lehet a tettes és hogy milyen pszichikai problémája van, de a hogyanokat és a miérteket nem tudtam kitalálni. Azt sem, hogy hol tudta bevégezni a gyilkosságokat, és az is meglepett, hogy a gyilkos kilépett a komfortzónájából is, ami elég érdekes momentum volt. A regény vége is bőven tartogatott meglepetéseket és egy kis függővéget is, így már rögtön kaptam volna a következő rész után, ami sajnos még nincs. 

  A regényt azért hasonlítom a Gyilkos elmékhez, mert a stílusban sok hasonlóságot véltem felfedezni, ennek pedig kimondottan örültem. Sok szereplő és mellékszereplő mozgott a regény lapjain, néha olyan jelenetek is voltak eddig ismeretlen emberekkel, amiknek látszólag nem volt még jelentősége, de később értelmet nyertek. Néha lehetett "látni" a gyilkost is akció közben vagy valamilyen visszatekintés formájában lehetett jobban megismerni, de ugyanígy a legfőbb áldozatot, Logant is látni lehetett a csapdában. Ez a csapat is nagy hangsúlyt fektetett a viktimológiára (durván magyarázva: az áldozat hátterének vizsgálata, legalább olyan alapossággal, mintha a gyilkosról lenne szó), így egy darabig tévúton is jártak, mert nem a megfelelő helyre koncentráltak, a tipikus "a barát vagy férj tette" kört is le kellett futniuk. Bár a Gyilkos elmék csapatánál mindegyik tag valamilyen egyéb plusszal is rendelkezik (túsztárgyaló, kommunikációs szakember, stb.), addig itt Grace felügyelő csapatának külső szakemberek bevonására volt szüksége, de legalább annyira színessé tették a történetet, pl. Balazs pszichológus. A média szerepe is hangsúlyossá vált a regényben, így sok más mellett azt is meg lehetett tanulni a könyvből, hogy milyen technikákkal lehet lavírozni a gyilkos, a sajtó és az állampolgárok között.  Nem néztem még utána az író hátterének, de a nyakamat merem rátenni, hogy vagy szakember lehet(ett) ő is vagy pedig iszonyatosan alapos kutatómunkát végzett, amellett, hogy az emberekkel való tapasztalatai is szerteágazóak. Számomra ettől is válik egy író nagyon jó íróvá, hogyha a fantázián túl érezni lehet a sok életbeli tapasztalatot is. Szerintem az ember arról tud hitelesen, hihetően vagy hatásosan írni, amiről van valami tapasztalata és nemcsak a levegőbe beszél. 

  Összességében ez egy nagyon jól és élvezetesen megírt regény volt, imádtam benne, hogy a nyomozás minden apró részletébe beleláthattam és bár sok újdonságot nem találtam benne kriminológiai szempontból (autodidakta módon már beleártottam magam annyira a témába szakkönyvekkel, bár még bőven van mit tanulnom), de azért bőven meg tudott lepni az író. Aki szereti a krimiket, a sorozatgyilkosos sztorikat, a Gyilkos elméket vagy még csak ismerkedne a műfajjal, annak kiváló olvasmány lehet ez a sorozat, nagyon ajánlom, nálam kedvenc lett. 


A könyvet köszönöm a Kiadónak! 
__________________________________________________________________________________
Történet: 6/5 pontból
Kedvenc: Roy Grace, Norman Potting
Tetszett: a szakszerűség, a karakterek, a stílus
Nem tetszett: -
Fordította: Kiss Ádám
Oldalszám: 400 oldal
__________________________________________________________________________________

2 megjegyzés:

  1. igencsak örülnék neki, ha sok krimis meg egyebes posztok jönnének most már.
    kedvem támadt elolvasni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kívánságod számomra parancs, épp most booktageltem! :D :D

      Amúgy tényleg nagyon jó volt ez a könyv, tavasszal le is darálom a sorozatot terveim szerint.

      Törlés

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...