2011. szeptember 6., kedd

Simone Elkeles - Perfect Chemistry

Miért pont ez? Bret Easton Ellis az egyik kedvenc íróm, tőle jelent meg a Rules of Attraction - A vonzás szabályai című mű és mikor megláttam ezzel a címmel egy borítót, azt hittem újra kiadták, de meglepődtem. A szóban forgó könyv ugyanis egy YA trilógia második kötete volt, ami rögtön felkeltette a figyelmem. Ez a Perfect Chemistry (Fantáziátlan fordításban: Tökéletes Kémia) sorozat első kötete.

Fülszöveg: Magyarul még nem jelent meg, úgyhogy lentebb a  véleménynél lesz a történet.(Elvileg 2011. októberében adják ki szép anyanyelvünkön, a Könyvmolyképzőnél.)  

UPDATE: Már megjelent magyarul is!

Vélemény: Először is leszögezem, hogy a könyv nem fantasy. (Csak az új trend miatt jegyzem meg, mert mintha mindenki a fantasy-t falná, legalábbis a környezetemben.) Ez egy tinédzserekről (18 év átlagéletkor) szóló szerelmes regény.

Két főszereplőnk van, Brittany Ellis (vajon ez is egy utalás Bret Easton Ellis-re vagy csak mániám az utalások keresése? :D) és Alejandro Fuentes, aki Alex-nek hívatja magát. Az ő szemszögükből olvashatjuk a történetet, egyszer Brittany mesél, másszor pedig Alex. Brittany az iskola legtökéletesebb, legcsinosabb és legnépszerűbb lánya. Idézet tőle: "Mindenki tudja, hogy tökéletes vagyok. Az életem tökéletes. A ruháim tökéletesek. A családom is tökéletes."  Ő a pompom lányok vezetője, aki minden külsőség ellenére még jó tanuló is és egyetemre szeretne menni. Övé a legtökéletesebb pasi is a középiskolában, Colin, aki a focicsapat sztárja.

  Alejandro/Alex egy mexikói srác, aki nem mellesleg a Latino Blood banda tagja, ahol mindennaposak a rendőrségi ügyek, a drogüzletek, a lövések és a balhék. Brit a város gazdag negyedében él, Alex pedig a szegény negyedben édesanyjával és két kisebb fiútestvérével, akikkel egy szobán osztoznak. Brit tökéletesen öltözik, Alex pedig a Latino Blood banda színét viselő fejkendőt hord, farmert és nagy pólót. Kettőjükben egyedül az a közös, hogy egy iskolába járnak és mindketten végzősök. Mrs. P., a kémia tanárnő ülésrend változtatással kezdi az első napot, így Brittany a névsor alapján  kénytelen Colin (a barátja) mellől átülni Alex mellé, hogy együtt dolgozzanak egész évben. Már az iskolába menet összetűzésbe kerülnek egymással, mert a parkolóban Brittany majdnem elüti a motoron ülő Alexet és a "barátnőjét", Carment. Mivel mindenki fél a mexikói srácoktól és lányoktól, ezért Brit is megijed a jelenet miatt, így érthető, hogy mennyire nem örülnek egymásnak a kémiaórán. Aztán a közös munka és persze egy fogadás, amit Alex köt a barátaival "meghozza gyümölcsét" és vonzódni kezdenek egymáshoz. Alex a motorjába, a barátja pedig a kocsijába fogadott, hogy sikerül-e Brittany-t még a Hálaadás előtt lefektetnie Alejandronak.

  A könyv hatalmas nagy meglepetés volt és ez még nem kifejezés. Azt hittem, hogy ultranyálas, ultralapos, ultrasablonos könyv lesz, de aztán nagyot csalódtam. Már a legelső fejezetben kiderül, hogy Brittany nem az a felszínes, elkényeztetett fruska, hanem egészen másmilyen. Megtudjuk, hogy van egy két évvel idősebb nővére, aki betegen született, szellemileg visszamaradott, egy csecsemő szintjén él. Ezt Brit barátján és az egyik legközelebbi barátnőjén kívül senki se tudja. Brittany folyamatosan besegít a testvére ápolásába, sőt, mondhatnám azt is, hogy szinte ő viseli egyedül a gondját, úgy istenigazából. Mivel a nővére nem tökéletes, ezért az édesanyjuk Brittany-ra zúdít mindent. Legyél szép, okos, kifogástalanul öltözött, stb., csak hogy ne pletykáljanak rólunk szinten. Brittany beismeri, hogy ez a tökéletesség mind csak álca, egy nagy hazugság. Azért, hogy a testvérét ne küldjék el a szülei egy intézetbe, Brit mindent megtesz az anyjának. (Ha egy apróság miatt veszekedés tör ki a családban, rögtön az a megoldás a szülők szerint, hogy Brit nővérét el kell küldeni.)  Ezért ügyel mindenre és a nap 24 órájában tetteti a tökéletességet, emiatt csak felszínes barátságai vannak. Egy helyi egyetemre akar menni, hogy továbbra is a nővére közelében maradhasson, ezért nagyon fontos neki, hogy kémiából jó jegyet szerezzen, de nem úgy tűnik, mintha Alex-szel ez lehetséges lenne, sőt egyenesen halott ötlet.

  Alex-ről is hamarosan kiderül, hogy nem az volt az életcélja, hogy bandatag legyen és fegyverrel rohangáljon, meg vaduljon, hanem ennél sokkal több. Édesapja annak idején a banda tagja volt, de mikor Alex hat éves volt, a szeme láttára megölték az apját. A bandaháborúk miatt folyamatosan veszélyben van mindenki élete a szegénynegyedben, így egyenes út vezetett ahhoz, hogy bekerüljön, ugyanis, így védelmet élvez az egész családja. Ha már egy tag benne van a bandában, akkor másnak nem kell, ezért Alex minden erejével próbálja eltávolítani a testvéreit ettől az egész élettől. Alex a család fenntartója, unokatestvére üzletében dolgozik autószerelőként és néha pénzbehajtó a bandában. A rossz híre ellenére, nincs benne a drogügyletekben és egyéb harcokban, csak behajtja a pénzt. A másik ok, amiért a bandához csatlakozott, hogy megtalálja apja gyilkosát. Mindemellett azonban suliba kell járnia és le kell érettségiznie, már csak az édesanyja kedvéért is, hiszen Alex lesz az eddigi legtanultabb családtag, nem mellesleg pedig példát mutat a testvéreinek. Nagypofájú, vagány, félelmetes és persze nagyon dögös, de ez nem érdekli az olyanokat, mint Brittany és Alex-nek sem a fehér bőrű, szőke hajú lányok jönnek be, hanem a latinok. Nyíltan utálják egymást a lánnyal, de aztán Alex elkezd ráhajtani, hiszen fogadást kötött.

  Unott arccal álltam neki az olvasásnak, aztán annyira magába szippantott, hogy le se tettem, míg az utolsó szót fel nem faltam a szemeimmel. Van benne "tinierotika", izgalom elég rendesen, nyomozás, szerelem, árulás, tőrbe csalás, pletykálás, dráma, humor, gyilkosság, szóval minden, ami nem ereszt. A történet első osztályú!

  VÉGRE egy olyan könyv, ahol a 18 évesek, tényleg úgy is viselkednek, mint a 18 évesek. Sajnos elég gyakran tapasztaltam, hogy az írók/írónők, amikor megírták a könyvüket elfelejtették, hogy milyen tininek/fiatal felnőttnek lenni és egy 16 éves úgy viselkedik, mintha 12 (rosszabb esetben 6) éves lenne, máskor meg egy 17 évesnek olyan mondatokat adnak a "szájába", amit kb. egy 40 éves mondana. Itt éreztem, hogy ők tényleg 18 évesek. A szereplők szó szerint "éltek" a lapokon. Ráadásul Alexet tényleg fiúnak éreztem, Brittany-t pedig tényleg lánynak, olyan mintha egy férfi és egy nő írta volna közösen a regényt. A párbeszédek élethűek, nem találtam benne írói erőltetést, spontánok és lazák voltak, mintha tényleg valós személyek beszélgetését hallgattam volna ki. Leírások nem igazán voltak a könyvben, csak párbeszédek és monológok, de ebben az esetben kimondottan jó volt, hiszen szinte filmszerűen láttam magam előtt mindent. A párbeszédek bőven kárpótoltak. Az érzelmeket viszont eszméletlenül jól leírta Elkeles és talán ez a legnagyobb varázsa a könyvnek. Egyszerűen tud írni, olyan stílusban, hogy észre se veszed és madzagon rángat, amerre csak akarja, és nagyon jó irányba vezeti a cselekményt. Végig fenntartotta az érdeklődésemet és teljesen beszippantott a világába.

  Sok mellékszereplő van, de mindegyiknek megvan a "funkciója". Annak ellenére, hogy némelyik sablonos (pl. Colin, a suli legjobb pasija, aki gazdag, gyönyörű, meg minden és Darlene, aki Brittany pozíciójára pályázik mindenben, megszállottan), nem voltak zavarók. Ők lehet, hogy tipikusak voltak, de nem érdekelt, mert Brittany és Alex annyira kidolgozott karakterek, hogy esküszöm léteznek a valóságban és ők diktálták az írónőnek, hogy mit írjon. Egyébként maga a történet is annyira reális, hogy biztosak lehetünk benne, ilyen, sőt még ennél durvább dolgok is megtörténnek az amerikai fiatalokkal, ahol latin bandák vannak. A nyelvezete ugyan nagyon szlenges és gyakoriak benne a spanyol kifejezések, de ettől függetlenül nagyon is élvezhető. Egy online spanyol szótárral könnyen orvosolható a probléma, de egyébként nincs is rá igazán szükség, mert gyakran egyértelmű, hogy mit jelenthet, vagy pedig az angol fordítása követi. Alex, mivel mexikói elég gyakran keveri a spanyolt az angollal, de a többi honfitársa is így tesz. Nem is kell azokat a részeket lefordítani (remélem, a magyar kiadásnál meghagyják őket), mert ez annyira hozzátartozik Alex-hez, mint mondjuk a szeme színe.

  Élvezet volt olvasni, ahogy a két szereplő jobban megismeri egymást és ahogy vonzódni kezdenek egymáshoz. Elgondolkodtató volt olvasni a diszkriminációt kihangsúlyozó jeleneteket, Brittany gondolatait a szellemileg fogyatékos testvéréről, Alex családjához való hűségét látni és megismerni a bandák világát és a latinok életmódját. Alex és Brittany személyisége is fejlődik a történet során, de leginkább Brit az, aki nagyon megváltozik, megtanul kiállni magáért és a testvérért a manipulatív mama és a családját elhanyagoló apa előtt.

  Hiába említik meg benne a drogokat, az alkoholt, hiába van tele "fuck"-kal meg egyéb gyöngyszemekkel, ettől függetlenül odaadnám minden tini kezébe, hogy tessék olvasd el és tanulj belőle. (Egyébként a könyv szerzője díjat is kapott.) Nincs kimondott tanító szentbeszéd a könyvben, mégis a szereplőkön keresztül láthatjuk, hogy minek mi a következménye és legfőképp magyarázatot kap arra a fiatal, hogy nem szórakozásból rágja a szülő a fülét ezekkel a dolgokkal. Alex például hiába bandatag és veszélyes, meg minden, nem az a sablon figura, aki csak a "fuck"-ot tudja ragozni és keménykedni a "gangsztásan" tartott fegyverrel, hanem egy felelősségteljes és éretten gondolkodó srác, akinek nagyon hamar fel kellett nőnie és egy egész családért kell felelnie. Szóval ne riadjon vissza senki se a könyvtől, ez nem egy gettós tucattörténet. Egy kicsit nagyon messze áll attól.

  Egyébként azért írok ennyit Alex-ről, mert tulajdonképpen ő a könyv igazi főszereplője és az ő vonala is a legérdekesebb. Ez a trilógia ugyanis (ha még eddig nem találta ki senki) a három Fuentes testvérről szól, az első Alex-ről, a második Carlos-ról, a harmadik pedig Luis-ról, de a későbbi kötetekben is találkozhatunk Alex-szel, tehát a testvérek története átível a másik kötetekbe is, annak ellenére, hogy nincs a regényeknek nyílt vége. Visszatérve Alex-re, az ő vonala az igazán ütős történet, hiszen az ő szemén át látjuk a bandák életét, az erőszakot, a gyilkosságot, stb. és nagyon érdekes gondolatai vannak az egészről, a moralitás kérdése is folyamatosan ott lebeg a szavaiban, ráadásul elszántan keresi az apja gyilkosát, eközben pedig foggal-körömmel védi a családját.

  A történet vége nagyon csavaros és az utolsó sorig izgalmas. Bár az epilógus inkább megmosolyogtatott, akár ki is lehetett volna hagyni, mert nagyon amerikai lett tőle a történet, de hát ez van. Ezt leszámítva nagyon jó a könyv és biztos, hogy újra el fogom olvasni a másik két kötet és egy kis pihentetés után. Nagyon filmgyanús a sorozat és már terjengenek róla pletykák, hogy megfilmesítik. De ez egyelőre csak pletyka!

  Ami viszont dicséretes, hogy a szerző nagyon elronthatta volna a "fogadás" szálat, mégsem tette és nagyon korrektül zárta le. Az ember arra számított volna, hogy a lány megtudja, a fiú térden állva könyörög és kamuzik az egészről, aztán a lány vagy beveszi, vagy nagyon megutálja, de az író abszolút nem így bánt a szállal. 

Miért olvasd el? Mert letehetetlen, szokatlan, izgalmas, csavaros, nagyon jól vegyíti a drámát, a szerelmet és a humort. A karakterek nagyon jók és a történet is. Garantált a szórakozás. Emellett mondanivalója van és elgondolkodtató.

Miért ne olvasd el? Ha nem bírod vagy nem érdekel a gettóvilág, akkor nem fog lekötni a könyv. Ha nagyon Amerika-ellenes vagy, akkor sem fog érdekelni, mert ezen a könyvön nagyon lehet érezni az amerikai kultúrát.

________________________________________________________________________
További részei: Rules of Attraction (Walker Childrens, 2010. április 13.)
                          Chain Reaction (Walker Childrens, 2011. augusztus 16.)

Történet: 6/5 pontból

Karakterek: A főszereplők: 6/5 pontból
                   Mellékszereplők: 4/5 pontból (pár kivétellel nagyon klisések)

Párbeszédek: 6/5 pontból

Tetszett: AZ EGÉSZ!!! Alex gondolatai és az érzelmek leírása is.

Nem tetszett: Talán az epilógus, egy kicsit erőltetett.

Kedvenc: Alex (bekerült a top 5 férfifőszereplőm közé), Brittany, Shelley

Kiadás: Walker Childrens 2008. december 23.
              Magyar kiadás:  Könyvmolyképző Kiadó, 2011. 12.08.

Oldalszám: 368 oldal 

Nem hivatalos book trailer: (A hivatalos vacak, köze nincs a karakterekhez.)

2 megjegyzés:

  1. Annyira drukkolok, hogy ne a Vonzalom címet kapja a könyv. (Tiszta röhejes lenne.) Alexet imádom én is:)

    VálaszTörlés
  2. Én is drukkolok, mert a Vonzalom olyan semmilyen szó. Akkor már jobb a szó szerinti fordítás, főleg, hogy a többi rész címe is a kémiára utal.
    Carlos se lenne rossz élő kiadásban. :) A harmadik tesó viszont még nem győzött meg annyira.

    VálaszTörlés

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...