2011. szeptember 25., vasárnap

Kendare Blake - Anna Dressed in Blood (Vérbe Öltözött Anna)

Miért pont ez? Elsősorban azért, mert Gigi nagyon jó kritikát írt róla, másodsorban, mert az Odaáthoz hasonlította, végül pedig azért, mert nagyon gyönyörű borítója van. 

Történet: Cas Lowood (szellem)vadász, mint ahogy az apja és a felmenői is azok voltak. Cas-nek meghalt az édesapja, amikor a fiú kicsi volt és megörökölte tőle azt a kést, amivel el lehet pusztítani a szellemeket. Innentől kezdve Cas édesanyjával, aki boszorkány, a macskájukkal, aki képes érzékelni a szellemeket, körbeutazza az országot, hogy "megölje" az ártó lényeket. Egy nap új városba érkeznek, ahol Cas aktuális "feladata" van, Vérbe Öltözött Anna. A fiatal lányt még 1958-ban ölték meg, de a gyilkos büntetlenül megúszta tettét. A városban sok pletyka kering arról, hogy Anna rengeteg embert megölt az évek során, szinte mindenkit, aki betévedt a régi házába, ahol a családjával élt. Cas próbál beilleszkedni a városi életbe, hogy minél többet kiderítsen Annáról, mert a lány erősebb és másabb, mint a többi szellem, akivel Cas eddig találkozott, ráadásul Anna valamilyen oknál fogva megkíméli a fiú életét.

Vélemény: Igaza volt Giginek, mert a könyv hangulata tényleg Odaátos és már ezért a szívem csücske lett a történet. Vadászós, nyomozós (bár nem krimi-szinten értve), vicces és egyben hátborzongató. Már leszoktam arról, hogy féljek a sötétben, de annyira magába szippantott az egész, olyan jól volt megírva minden jelenet, hogy már attól felugrottam, ha a szél megrezegtette a redőnyömet. Eddig, ha szellemmel találkoztam egy könyvben, valahogy nem éreztem hátborzongatónak vagy félelmetesnek, vagy pedig egyenesen viccet csináltak belőlük, de ebben a könyvben végre tényleg olyanok voltak a szellemek, mint amilyennek gyerekkoromban elképzeltem. Undorítóak, erősek, félelmetesek, képeket mutatnak a halálukról, ijesztgetnek, fenyegetik az életed és a többi. Olyanok voltak, mint a Silent Hill-ben.

  Már a történet eleje egy kis akcióval kezdődik, így bepillantást nyerünk abba, hogy Cas hogyan is éli az életét, hogy miként választja ki az új célpontot, megismerjük az édesanyját, majd visszaemlékezésekben szinte az egész életét. Cas elég gyakran megemlíti az édesapját és a hozzá kapcsolódó emlékeit, eleinte nem is nagyon értettem, hogy miért van ennek akkora jelentősége, főleg a könyv közepe táján, amikor egyre többször fordult elő, de aztán értelmet nyert, hogy mi a funkciója. Az apja története is Odaátos hangulatot varázsolt a könyvbe, már csak egy fiútesó hiányzott volna a teljességhez.

  Nagyon tetszett, hogy a főszereplő egy fiatal fiú, felüdítő volt ebből a szemszögből olvasni egy könyvet, főleg a szerelmi szál volt ettől érdekes. Olvastam olyan véleményt, hogy Cas nem volt annyira fiús, pedig szerintem igenis az volt. Vagány, gyakorlatias, a korához egy kicsit felnőttebb viselkedése volt, jó kis szarkasztikus humorral. Bár néha meglepett Cas, mert voltak olyan jelenetek, ahol esetlenebbül és határozatlanabbul viselkedett, mint ahogy a karaktertől vártam volna, de ezt megbocsátottam neki, mert még fiatal. Nagyon szerethető és jól kidolgozott karakter.

  Annak megfelelően, hogy a főhős fiú, a szerelmi szál nem volt annyira kiélezve és nem is akörül forgott a történet. Inkább az akció- és a horrorjelenetek voltak túlsúlyban. A családi történetek mellett elég gyakran előkerült a normális élet kérdése is, amelyre Cas titkon vágyott. Az életmódja miatt nem adatott meg neki, hogy ugyanabba az iskolába járjon huzamosabb ideig, hogy barátokat és főleg barátnőt szerezzen magának, hiszen rövid időn belül mindig tovább kellett állnia. Viszont ebben a városban, Vérbe Öltözött Anna miatt a szokásosnál több időt kell eltöltenie és a beilleszkedés során ízelítőt kap abból, hogy milyen egy átlagos iskolai élet, milyen érzés lehet az, hogy az embernek barátai, illetve (ember)ellenségei vannak és milyen lehet szerelmesnek lenni. 

  A könyv eleje nagyon érdekes volt, a későbbiekben pedig Anna. Mielőtt találkoznánk vele, már nagyon rejtélyessé válik az alakja, mert Cas igyekszik minél többet megtudni róla, így a városiaktól mi is megismerjük a pletykákat, amik a lányról keringenek. A pletykák viszont nem fedik a valóságot és Anna sem hajlandó elmesélni a történetét, így még rejtélyesebb lesz a karaktere. Ami (engem is) egy kicsit zavart, hogy a könyv közepe belassul, de az izgalom ettől még jobban fokozódott bennem, mert majd' megőrültem attól, hogy megismerjem végre Anna történetét és megtudjam, hogy ő mitől másabb, mint a többi szellem, akikkel eddig Cas találkozott. Szerencsére nem kell megvárni a következő részt, hogy mindezek kiderüljenek, mert az írónő szinte minden szálat elvarr, egyedül egyet hagy meg a végére, hogy felkeltse az érdeklődést a következő kötetre. Egyébként annyira lezárt volt a történet, hogyha ezt a szálat nem hagyja lógni a levegőben, akkor nem is értettem volna, hogy ebből hogyan csinál sorozatot, bár így is kíváncsi leszek, hogy mit fog kihozni még a történetből.

  Nem csak Cas karaktere és "története" volt komoly, hanem Annáé is, hiszen amikor megtudtam mi is történt vele, egyre jobban kikerekedett a szemem a meglepetéstől. Én mindenre számítottam, csak arra nem, ami valójában megtörtént a halálakor. Az írónő nem valami romantikus vagy egyszerű magyarázatot talált ki Anna halálára, hanem egy hátborzongató és komoly témát. Ugyanez vonatkozik Cas történetére is az apjával. Ettől még sötétebb lett a történet és ettől vált még jobbá a könyv. A karakterek nem ugráltak jobbra-balra veszettül, mint a kölyökkutyák, nem siránkoztak, meg nyávogtak, nem hebrencskedtek, ezáltal komolyan tudtam venni a könyvet. A nehéz témák sem lettek kifigurázva vagy töltelékként bedobva, hogy többet csináljanak a történetből, mert az írónő mindent megfelelően kezelt. A könyv egy horrortörténet egy kis furcsa szerelemmel megspékelve, sötét és hátborzongató hangulattal.

  A mellékszereplők is érdekesek voltak és megint csak az Odaát jutott róluk eszembe, de a történet korántsem volt a sorozat másolása. Volt közöttük két olyan karakter is, akikre nagyon dühös voltam és alig vártam, hogy megkapják a magukét, szóval megvolt a tipikus figura, akit utálni lehet. Volt főgonoszunk is, aki tényleg hátborzongató volt és bár kiszámítható lehetett volna a tartózkodási helye, meglepődtem rajta. (Úgy látszik nem vagyok még annyira rutinos olvasó.) A könyv vége felé beindulnak az események és még a mellékszereplők is kulcsfigurák lesznek, ami kimondottan tetszett. Nem csak azért szerepeltek a könyvben, hogy kitöltsék a párbeszédeket, hogy jeleneteket lehessen hozzájuk írni a történet elhúzása miatt vagy, hogy érzékeltesse az írónő, hogy van élet a városban és Cas körül, hanem megvolt a helyük a végső leszámolásban.

  Összességében nagyon tetszett a könyv, mert hátborzongató, sötét hangulata volt, furcsa volt a szerelmi szál, tetszett az Odaátos benyomás is, a karakterek szerethetők voltak (Anna lett a személyes kedvencem), a történet csavaros volt, nehéz témákkal megspékelve és a könyv vége is jóra sikeredett. Nem lett függővége, sem pedig "hollywoodi" lezárása. Kíváncsian várom a következő részt, mert nagyon jó élmény volt egy ilyen történetet olvasni.

Miért olvasd el? Ha szereted az Odaátot, akkor szerintem kihagyhatatlan a könyv. Ha szereted a horrorokat, a sötét hangulatú történeteket, akkor ez nagyon fog tetszeni, illetve, ha akarsz egy jó szellemes történetet, akkor ezt válaszd, mert az írónő normálisan kezelte a szellemalakokat.

Miért ne olvasd el? Ha nem szereted a sötét hangulatot, mert úgy érzed, hogy nyomaszt, akkor nem fog tetszeni a könyv. Ha nem szereted az Odaátot, akkor ezt sem fogod, illetve, ha laza, könnyed, limonádé fanatsy-ra vágysz, akkor mást válassz.

Ui.: A borító gyönyörű *sóhaj*.

_______________________________________________________________________
Történet: 6/5 pontból

Karakterek: 6/5 pontból

Kedvenc: Anna és Cas

Nem tetszett: hogy a közepe egy kicsit belassul.

Tetszett: A sötét, horroros hangulat, a szellemek ábrázolása, a nehéz témák és az, hogy fiú volt a főszereplő.

Kiadás: Tor Teen, 2011. augusztus 30.

Oldalszám: 320 oldal 

Booktrailer (az írónő oldalán is ez található):

_______________________________________________________________________

1 megjegyzés:

  1. Kedves Loki!

    A Geopen Kiadó megjelenteti a Vérbe öltözött Annát az Ünnepi Könyvhétre (2012. június 7 - 11.)Szívesen vennénk, ha esetleg írnál róla.
    Kérlek, hogy vedd fel a kapcsolatot velünk a postakukacgeopen.hu e-mail címen. Előre is köszönjük!

    Üdv
    Zsuzsa

    VálaszTörlés

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...